Please use this identifier to cite or link to this item:
http://212.1.86.13:8080/xmlui/handle/123456789/6046
Title: | Моделювання та оцінювання стійкого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу |
Authors: | Юдіна, О. І. |
Keywords: | моделювання індикатори прогресивного розвитку економічне зростання моделі парної кореляції ефективність діяльності підприємство готельно-ресторанне господарство |
Issue Date: | 8-Nov-2023 |
Publisher: | Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр` |
Citation: | Юдіна О. І. Моделювання та оцінювання стійкого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Ефективна економіка, 2022. № 10. |
Series/Report no.: | Ефективна економіка;2022. № 10 |
Abstract: | У статті досліджено процес моделювання взаємозв’язків операційних витрат і капітальних вкладень в оновлення матеріально-технічної бази підприємств, оцінювання впливу їх взаємодії на прогресивний і стійкий розвиток закладів готельно-ресторанного бізнесу, а також побудовано структурну функціонально-стохастичну багатокомпонентну модель їх стійкого економічного розвитку. За допомогою розроблених на основі цільової функції економіко-математичних моделей встановлено ступінь і форма зв'язків між досліджуваними економічними показниками, тренди їх розвитку, здійснено диференційований вимір ступеня взаємовпливу факторних і результативних ознак, до яких відносяться коефіцієнти капітальних витрат і витрат ресурсів підприємств готельно-ресторанної сфери, розраховано індикатори прогресивного розвитку. Індикативна оцінка показала, що зростання рівня витрат в існуючи будівлі та споруди, витрат у нове будівництво та рівня витрат на впровадження інформаційних технологій і програмного забезпечення на 1%, сприяють збільшенню потенціалу ресурсу праці на 0,68; 0,34 і 0,58 відсотків, відповідно, а підвищення на 1% рівня витрат за вказаними напрямами інноваційної діяльності забезпечують зниження показника матеріаломісткості на 1,23; 0,23; 1,07 і 0,63 відсотки, відповідно. |
URI: | http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6046 |
ISSN: | 2307-2105 |
Appears in Collections: | Кафедра міжнародного туризму та готельно-ресторанного бізнесу |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Стаття_Юдіна_Еф. ек-ка_10.22.pdf | 475,18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.