Короткий опис (реферат):
У статті висвітлено узагальнюючи погляди науковців щодо сутнісних характеристик витрат, надано їх класифікацію та особливості формування операційних витрат підприємства ресторанного господарства. Порівняльний аналіз наведених позицій учених та положень нормативних актів указує на те, що трактування сутності витрат в економічній теорії більшою мірою спрямоване на відображення внутрішнього атрибутивного змісту даної дефініції. Разом із тим визначення поняття «витрати» у нормативних документах радше вказують на умови визнання та економічні наслідки формування витрат діяльності суб’єктів господарювання, оскільки це важливо під час здійснення обліку та контролю фінансових результатів підприємств. Запропоновано підходи до обліку витрат підприємств ресторанного господарства та методику розра-
хунку інтегрального показника ефективності управління витратами операційної діяльності, яка ґрунтується на обчисленні коефіцієнтів рентабельності, структури, динаміки та дотримання бюджетів витрат, скорегованих на значення вагомості
показників. Це дає змогу надати оцінку ефективності управління витратами підприємства ресторанного господарства для прийняття управлінських рішень.