Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6799
Назва: Використання освітніх кластерів для управління фінансовим забезпеченням розвитку освіти на муніципальному рівні
Інші назви: Use of educational cluster for financial management of education development at the municipal level
Автори: Кульчицька, Н.Є.
Ключові слова: фінансове забезпечення
освіта
муніципальна освіта
фінансове забезпечення муніципальної освіти, кластер
кластерна модель
Дата публікації: 2-жов-2024
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Кульчицька Н.Є. Використання освітніх кластерів для управління фінансовим забезпеченням розвитку освіти на муніципальному рівні / Н.Є. Кульчицька // Науковий погляд: економіка та управління, № 4 (84), 2023. С. 111-117.
Серія/номер: Науковий погляд: економіка та управління;№ 4 (84), 2023
Короткий огляд (реферат): Процес кластеризації є одним з базових напрямків у розвитку сучасної регіональної економіки. Кластерний розвиток муніципальної освіти ‒ це визначений інструмент галузі освіти. Ринково орієнтоване суспільство формує правила діяльності своїх субʼєктів через закони, відносини, галузі, заклади, установи, банківський сектор, інститути підтримки та ін. Тому кластер, існуючий в рамках освітніх правил, ‒ це не, що інше, як особливим чином організований простір, який дозволяє успішно розвиватися закладам освіти, в тому числі школам, училищам, об’єктам інфраструктури, науково-дослідницьким центрам, вузам та іншим освітнім організаціям, а також територіальним громадам в цілому. Тому на часі постає питання використання освітніх кластерів для управління фінансовим забезпеченням розвитку освіти на муніципальному рівні. В статті доведено, що освітні кластери можна розглядати як сукупність організацій, владних та громадських структур, які забезпечують реалізацію освітніх програм певного рівня та спрямованості, а також умови для їх розвитку. Визначено структуру освітнього кластеру, яка зазвичай складається з ядра, партнерів, інфраструктури та органів управління. Водночас, кожен територіальний освітній кластер має свою власну специфіку складу та характеристик елементів. Окреслено практичні заходи щодо створення територіальних освітніх кластерів можуть бути побудовані на стандартних етапах формування кластерів і можуть включатимуть в себе: визначення та обґрунтування стратегічних ініціатив в сфері освіти; прогнозування цільової (освітньої), соціальної, економічної (комерційної та бюджетної) ефективності кластера з урахуванням різних видів інвестицій; визначення складу учасників кластера з чітким визначенням їхньої ролі та функцій у досягненні фінальних цільових результатів; розробка форм спільної діяльності в межах кластера; розробка структури управління кластером; розробка та затвердження на рівні місцевої влади необхідної нормативно-правової бази; розробка та реалізація інституційної підтримки; створення інформаційного простору. Розкрито переваги застосування освітніх кластерів для управління фінансовим забезпеченням розвитку освіти на муніципальному рівні: ефективний розподіл бюджетних ресурсів, спільне залучення інвестицій, стимулювання інновацій, розвиток інфраструктури, збільшення доступу до ресурсів, спільне покращення якості освіти. Охарактеризовано ключові аспекти використання освітніх кластерів для управління фінансовим забезпеченням розвитку освіти на муніципальному рівні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6799
ISSN: 2706-9079
Розташовується у зібраннях:2023/4(84)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
19.pdf492,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.