Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6253
Назва: Державний фінансовий контроль як чинник забезпечення національної безпеки України
Автори: Пасічник, В. М.
Ключові слова: фінансовий контроль
державний внутрішній фінансовий контроль
аудит
внутрішній аудит
національна безпека
Дата публікації: 26-гру-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Пасічник В. М. Державний фінансовий контроль як чинник забезпечення національної безпеки України. Публічне управління та митне адміністрування, №3 (38) 2023. С. 107-113.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№3 (38) 2023
Короткий огляд (реферат): Забезпечення національної безпеки та зміцнення держави, її інституцій, як єдиного організму, є складним завданням, оскільки це вимагає оцінювання та упередження ризиків, які можуть мати вплив як зовнішніх та внутрішніх факторів в масштабі усіх сфер публічного управління. Застосування заходів державного фінансового контролю має можливість стати гарантом національної безпеки. У статті проаналізовано засади державного фінансового контролю, визначено його види, форми та методи,проведено розгляд і порівняння їх сутності та відмінностей у контексті забезпечення національної безпеки держави. Зроблено висновок, що сьогодні корупція усе ще є гальмом соціально-економічного розвитку та чинником дестабілізації українського суспільства і перетворилася в реальну загрозу національній безпеці і конституційному ладу України. Вирішити ці та інші проблеми можна шляхом посилення державного фінансового контролю, який є однією з найбільш важливих функцій державного управління. Визначено основні підходи щодо вдосконалення системи ДФК: система ДФК повинна бути заснована на єдиних міжнародних стандартах щодо організації внутрішнього й зовнішнього аудиту; створення умови щодо удосконалення стандартів контролю та аудиту, підвищення рівня кваліфікації аудиторів; встановлена індивідуальна відповідальність керівників усіх рівнів, яка визначається щодо кожного аспекту їхньої діяльності, включаючи повну відповідальність за управління фінансовими ресурсами, дотримання принципу прозорого бюджетування та ефективності використання публічних фінансів. Запропоновано розглядати державний фінансовий контроль як одну із ключових засад національної безпеки на усіх рівнях державного управління: державному, регіональному, місцевому. Сформовано думку, що правоохоронні органи влади мають особливе місце у забезпеченні національної безпеки держави, що означає необхідність впровадження та реалізацій політик державного фінансового контролю в правоохоронній системі потрібно запроваджувати на якісно найвищому рівні. Врахування перспектив розвитку в загальнодержавному масштабі, а також прийняття відповідних заходів дозволить суттєво зміцнити фінансову стабільність держави, зміцнити її державні інституції, що є необхідною умовою досягнення національної безпеки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6253
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2023/ №3(38)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
16.pdf330,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.