Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6110
Назва: Територіальні претензії та спори як фактор впливу на формування політичної карти світу
Автори: Бойко, З. В.
Горожанкіна, Н. А.
Безуглий, В. В.
Ключові слова: політична карта світу
політична географія
територіально-політична система
геополітика
територіальні спори
територіальні претензії
Дата публікації: 22-лис-2023
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Бібліографічний опис: Бойко З. В., Горожанкіна Н. А., Безуглий В. В. Територіальні претензії та спори як фактор впливу на формування політичної карти світу. Ефективна економіка, №11, 2021.
Серія/номер: Ефективна економіка;№11, 2021
Короткий огляд (реферат): Доведено, що на геополітичну ситуацію сучасного світу мають вплив три глобальні тенденції: утворення нових незалежних держав, об’єднання на добровільних та взаємовигідних засадах суверенних держав у великі союзи, збільшення кількості територіальних претензій та спорів, прикордонних суперечок. Охарактеризовані тенденції, які мають досить тісний зв'язок, оскільки фігурантами цих питань є власне держави як ключові об'єкти політичної карти, вони можуть бути наслідком один одного і відбуватися послідовно або хронологічно. Зміни території, які можуть спричинити подальші зміни вже на політичній карті можуть бути правомірні та протиправні. Проаналізована варіація об'єктів та методів, за якими можна систематизувати територіальні претензії та спори дуже широка і різноманітна, це можна зробити за такими науковими напрямами їхнього дослідження як географічний, правовий або юридичний, а також історичний. Простежено, що більшість територіальних спорів та претензій виникало: або між країнами, які у ході історичних перепитій мали стосунки колонії та метрополії, або між країнами, які були втягнуті у військові дії та війни, чи були осередком етнічно-релігійних та сепаратистських міжусобиць. Також важливим фактором є недобросусідські відносини між державами, що мають спільний кордон, коли певні країни порушують всі можливі норми права та договори, зазіхаючи на територію чи суверенітет сусідньої країни. Досліджено, що найбільша кількість та розмаїття територіальних суперечок спостерігається в азійському регіоні, Антарктида та Арктика як особливі елементи політичної мають статус територій з особливим правовим режимом, що виключає висунення територіальних претензій будь-яких на даний час. Україна має справу з територіальним претензіями, деякі з них є вирішеними за допомогою міжнародних судів, а деякі хоча і є безпідставними, але їхнє вирішення триває.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6110
ISSN: 2307-2105
Розташовується у зібраннях:Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
EE_2021_11.pdf674,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.