Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612
Назва: Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат
Автори: Юдіна, О. І.
Стеблюк, Н. Ф.
Майко, О. В.
Зеніна, Д. О.
Ключові слова: економіко-математичні моделі
оцінювальні коефіцієнти
аналіз
підприємство
ефективність
готельно-ресторанна сфера
поточні витрати
потенціал ресурсів
сталий економічний розвиток
Дата публікації: 21-сер-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Юдіна О. І. Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат / О. І. Юдіна, Н. Ф. Стеблюк, О. В. Майко, Д. О. Зеніна // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 154-159.
Серія/номер: Системи та технології;№ 1 (65), 2023
Короткий огляд (реферат): У статті розкриваються підходи до аналізу поточних витрат виробництва та оцінки їх кількісного впливу на ефективність операційної діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери, які є основою для планування та управ-ління ресурсними потенціалами та стійким економічним розвитком суб’єктів господарювання. Основною метою цієї статті є встановлення закономірностей кількісної взаємодії показників ресурсомісткості та ефективності виробни-цтва і визначення ступеня впливу поточних витрат на результат діяльності задля забезпечення можливості управ-ління даними процесами і сталим економічним розвитком підприємств.У даному дослідженні шляхом економіко-математичного моделювання побудовано моделі ефективності виробництва. На основі отриманих математичних рівнянь пояснена закономірності кількісного взаємовпливу факторів виробництва, визначено оцінювальні коефіцієнти розвитку резервів ресурсних потенціалів підприємств готельно-ресторанної сфери. За допомогою обчислених оцінювальних коефіцієнтів встановлено силу опосередко-ваної та прямої дії конкретного виду поточних витрат на ефективність операційної діяльності суб’єкта госпо-дарювання, частки внеску певного факторного параметру в сумарний вплив всіх факторів, можливості зростання доходу за рахунок розвитку ресурсних потенціалів. Шляхом інтерпретації отриманих в ході аналізу коефіцієнтів запропоновано математичну формулу для розрахунку резервів економічного розвитку закладів ресторанного госпо-дарства, які дозволяють встановити ступінь зростання прибутку за рахунок зміни обсягу певного ресурсу (виду поточних витрат) з урахуванням частки його внеску в інтегровану дію факторів. Розроблені моделі й коефіцієнти є підґрунтям для здійснення процесу управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери шляхом планування результатів операційної діяльності, відсоткової зміни показників ефективності та еконо-мічного зростання суб’єктів господарювання.Отже, на основі побудованих в ході аналізу економіко-математичних моделей ефективності виробничої діяльно-сті закладів готельно-ресторанного господарства розраховані коефіцієнти економічного зростання і резервного роз-витку, визначено диференційований та інтегрований вплив поточних витрат на загальний результат, запропоновані підходи для визначення напрямів економічного зростання та управління сталим розвитком підприємств.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612
ISSN: 2521-6643
Розташовується у зібраннях:2023/1(65)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
119-Текст статті-222-1-10-20230714.pdf970,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.