Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЮдіна, О. І.-
dc.contributor.authorСтеблюк, Н. Ф.-
dc.contributor.authorМайко, О. В.-
dc.contributor.authorЗеніна, Д. О.-
dc.date.accessioned2023-08-21T08:41:32Z-
dc.date.available2023-08-21T08:41:32Z-
dc.date.issued2023-08-21-
dc.identifier.citationЮдіна О. І. Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат / О. І. Юдіна, Н. Ф. Стеблюк, О. В. Майко, Д. О. Зеніна // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 154-159.uk_UA
dc.identifier.issn2521-6643-
dc.identifier.urihttp://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612-
dc.description.abstractУ статті розкриваються підходи до аналізу поточних витрат виробництва та оцінки їх кількісного впливу на ефективність операційної діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери, які є основою для планування та управ-ління ресурсними потенціалами та стійким економічним розвитком суб’єктів господарювання. Основною метою цієї статті є встановлення закономірностей кількісної взаємодії показників ресурсомісткості та ефективності виробни-цтва і визначення ступеня впливу поточних витрат на результат діяльності задля забезпечення можливості управ-ління даними процесами і сталим економічним розвитком підприємств.У даному дослідженні шляхом економіко-математичного моделювання побудовано моделі ефективності виробництва. На основі отриманих математичних рівнянь пояснена закономірності кількісного взаємовпливу факторів виробництва, визначено оцінювальні коефіцієнти розвитку резервів ресурсних потенціалів підприємств готельно-ресторанної сфери. За допомогою обчислених оцінювальних коефіцієнтів встановлено силу опосередко-ваної та прямої дії конкретного виду поточних витрат на ефективність операційної діяльності суб’єкта госпо-дарювання, частки внеску певного факторного параметру в сумарний вплив всіх факторів, можливості зростання доходу за рахунок розвитку ресурсних потенціалів. Шляхом інтерпретації отриманих в ході аналізу коефіцієнтів запропоновано математичну формулу для розрахунку резервів економічного розвитку закладів ресторанного госпо-дарства, які дозволяють встановити ступінь зростання прибутку за рахунок зміни обсягу певного ресурсу (виду поточних витрат) з урахуванням частки його внеску в інтегровану дію факторів. Розроблені моделі й коефіцієнти є підґрунтям для здійснення процесу управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери шляхом планування результатів операційної діяльності, відсоткової зміни показників ефективності та еконо-мічного зростання суб’єктів господарювання.Отже, на основі побудованих в ході аналізу економіко-математичних моделей ефективності виробничої діяльно-сті закладів готельно-ресторанного господарства розраховані коефіцієнти економічного зростання і резервного роз-витку, визначено диференційований та інтегрований вплив поточних витрат на загальний результат, запропоновані підходи для визначення напрямів економічного зростання та управління сталим розвитком підприємств.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУніверситет митної справи та фінансівuk_UA
dc.relation.ispartofseriesСистеми та технології;№ 1 (65), 2023-
dc.subjectекономіко-математичні моделіuk_UA
dc.subjectоцінювальні коефіцієнтиuk_UA
dc.subjectаналізuk_UA
dc.subjectпідприємствоuk_UA
dc.subjectефективністьuk_UA
dc.subjectготельно-ресторанна сфераuk_UA
dc.subjectпоточні витратиuk_UA
dc.subjectпотенціал ресурсівuk_UA
dc.subjectсталий економічний розвитокuk_UA
dc.titleУправління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витратuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:2023/1(65)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
119-Текст статті-222-1-10-20230714.pdf970,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.