Please use this identifier to cite or link to this item:
http://212.1.86.13:8080/xmlui/handle/123456789/4439
Title: | Перспективи розвитку органічного сільського господарства України у процесі інтеграції до Європейського Союзу |
Other Titles: | Prospects for the development of organic agriculture in Ukraine in the process of EU integration |
Authors: | Ігнатенко, І. В. Ignatenko, I. V. |
Keywords: | органічне землеробство органічне виробництво сільське господарство землі сільськогосподарського призначення продовольча безпека агробізнес екологічно чиста продукція organic farming organic production agriculture agricultural lands food security agribusiness ecologically clean products |
Issue Date: | 10-Sep-2021 |
Publisher: | Університет митної справи та фінансів |
Citation: | Ігнатенко І. В. Перспективи розвитку органічного сільського господарства України у процесі інтеграції до Європейського Союзу / І. В. Ігнатенко // Правова позиція. -2021- № 3 (32). – С. 70 - 74 |
Series/Report no.: | Правова позиція;2021- № 3 (32) |
Abstract: | Оскільки українське органічне сільське господарство гармонізує свою структуру до європейських і світових стандартів, для нього важливо співпрацювати в інтересах місцевих сільськогосподарських виробників і розширювати ринок органічних сільськогосподарських продуктів. Цього можна досягти тільки за наявності допомоги з боку влади, яка повинна створити економічну і законодавчу базу для функціональної економіки загалом і органічного сільського господарства зокрема. В Україні сьогодні немає єдиної правової бази регулювання ринку органічного виробництва. Деякі заходи ринкового регулювання існують, але вони несумісні із законодавством ЄС. Проаналізовані три основні міжнародні системи документів щодо органічного виробництва: керівні положення комісії Codex Alimentarius, базисні стандарти IFOAM (IBS) і Регламенти ЄС. Зроблено висновок про те, що вимоги, які містяться в цих документах щодо правил виробництва органічної продукції, її переробки, маркування, організації контролю, торгівлі, мають бути максимально відтворені у національному законодавстві. Крім того, розглянуті приватні добровільні стандарти безпеки та якості, якими керуються глобальні виробники та трейдери продуктів харчування: GLOBALG.A.P., FSSC, BRC, IFS Food Standard, ISO. Удосконалення законодавства та структури сертифікуючих і наглядових організацій, складання програми фінансової, інформаційної та маркетингової підтримки вітчизняних виробників органічної продукції – це ті заходи, без яких розвиток вітчизняного ринку органічної продукції за умов жорсткої міжнародної конкуренції практично неможливий. Основні засади органічного виробництва в Україні мають бути максимально наближеними до законодавства ЄС. |
URI: | http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4439 |
ISSN: | 2521-6473 |
Appears in Collections: | 2021/3(32) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
13 Ігнатенко І. В..pdf | електронне видання | 313,63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.