Репозитарiй DSpace

Оптимізація методу аналізу фосфатів для контролю безпечності та якості харчових продуктів

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Вишнікіна, О. В.
dc.contributor.author Лихолат, О. А.
dc.contributor.author Сабіров, О. В.
dc.date.accessioned 2023-11-16T08:43:11Z
dc.date.available 2023-11-16T08:43:11Z
dc.date.issued 2023-11-16
dc.identifier.citation Вишнікіна О. В., Лихолат О. А., Сабіров О. В. Оптимізація методу аналізу фосфатів для контролю безпечності та якості харчових продуктів. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 1 (5) 2022. С. 5-9. uk_UA
dc.identifier.issn 2709-9776
dc.identifier.uri http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6092
dc.description.abstract У зв’язку з широким використанням фосфатів та їх похідних у харчовій промисловості визначення їх концентрацій набу- ває особливого значення. Однак їх надмірне споживання, що впливає на гомеостаз організму, може призвести до токсичності фосфатів, наприклад до мінеральних і кісткових розладів, пов’язаних із хронічними захворюваннями нирок і серцево-судин- ними катастрофами. Проблеми з використанням (полі)фосфатів стосуються як аналітичних, так і законодавчих питань, таких як: (1) їх пряме виявлення; (2) надмірне додавання, що змінює сприйняття свіжості та вводить споживачів в оману; (3) неконтрольоване вживання, що збільшує вагу харчових продуктів; (4) застосування в продуктах, де вони не дозволені; та (5) відсутність вказівок на етикетці. Швидкий аналіз на конденсовані фосфати потрібен для виявлення незаконної фальси- фікації перероблених продуктів, таких як риба та оброблені морські продукти, м’ясні та молочні продукти. Аналіз об'єктів, що містять фосфор, здійснюють спектроскопічними методами, зокрема, спектрофотометрією. Вони мають високу селек- тивність, зручні у використанні, дають точні результати. Однак, визначення фосфатів в присутності деяких багатоза- рядних іонів, таких як вольфрам, титан, хром та ін., може давати хибні результати. Мета роботи полягала у підвищенні чутливості та селективності методу спектрофотометричного визначення фосфору з використанням ряду різних лігандів фосфору для кількісного визначення в широкому діапазоні (полі)фосфат-аніонів у різних харчових продуктах. Було оптимі- зовано аналітичний метод із застосуванням спектрометрії для швидкого та селективного виявлення конденсованих фосфа- тів у різних видах харчових продуктів на основі застосування гетерополікомплексів для реалізації реакції ампліфікації, що підвищує чутливість визначення в спектрофотометрії, атомно-абсорбційному аналізі та інших методах. Цю аналітичну процедуру пропонується застосовувати для кількісного визначення в широкому діапазоні для профілювання (полі)фосфат- аніонів у різних харчових продуктах, щоб отримати більш вичерпну інформацію про присутність добавки на рівні слідів. Ця методика може бути запропонована уповноваженим установам як валідований метод, що відрізняється високою чут- ливістю, вибірковістю та повторюваністю порівняно з існуючими, для підтримки виявлення незаконної підробки харчових продуктів (полі)фосфатами. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.relation.ispartofseries Інновації та технології в сфері послуг і харчування;1 (5) 2022
dc.subject продукти харчування uk_UA
dc.subject (полі)фосфати uk_UA
dc.subject гетерополікомплекси uk_UA
dc.subject спектрофотометричний метод uk_UA
dc.subject селективність методики uk_UA
dc.title Оптимізація методу аналізу фосфатів для контролю безпечності та якості харчових продуктів uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу