Короткий опис (реферат):
У зв’язку з широким використанням фосфатів та їх похідних у харчовій промисловості визначення їх концентрацій набу-
ває особливого значення. Однак їх надмірне споживання, що впливає на гомеостаз організму, може призвести до токсичності
фосфатів, наприклад до мінеральних і кісткових розладів, пов’язаних із хронічними захворюваннями нирок і серцево-судин-
ними катастрофами. Проблеми з використанням (полі)фосфатів стосуються як аналітичних, так і законодавчих питань,
таких як: (1) їх пряме виявлення; (2) надмірне додавання, що змінює сприйняття свіжості та вводить споживачів в оману;
(3) неконтрольоване вживання, що збільшує вагу харчових продуктів; (4) застосування в продуктах, де вони не дозволені; та
(5) відсутність вказівок на етикетці. Швидкий аналіз на конденсовані фосфати потрібен для виявлення незаконної фальси-
фікації перероблених продуктів, таких як риба та оброблені морські продукти, м’ясні та молочні продукти. Аналіз об'єктів,
що містять фосфор, здійснюють спектроскопічними методами, зокрема, спектрофотометрією. Вони мають високу селек-
тивність, зручні у використанні, дають точні результати. Однак, визначення фосфатів в присутності деяких багатоза-
рядних іонів, таких як вольфрам, титан, хром та ін., може давати хибні результати. Мета роботи полягала у підвищенні
чутливості та селективності методу спектрофотометричного визначення фосфору з використанням ряду різних лігандів
фосфору для кількісного визначення в широкому діапазоні (полі)фосфат-аніонів у різних харчових продуктах. Було оптимі-
зовано аналітичний метод із застосуванням спектрометрії для швидкого та селективного виявлення конденсованих фосфа-
тів у різних видах харчових продуктів на основі застосування гетерополікомплексів для реалізації реакції ампліфікації, що
підвищує чутливість визначення в спектрофотометрії, атомно-абсорбційному аналізі та інших методах. Цю аналітичну
процедуру пропонується застосовувати для кількісного визначення в широкому діапазоні для профілювання (полі)фосфат-
аніонів у різних харчових продуктах, щоб отримати більш вичерпну інформацію про присутність добавки на рівні слідів.
Ця методика може бути запропонована уповноваженим установам як валідований метод, що відрізняється високою чут-
ливістю, вибірковістю та повторюваністю порівняно з існуючими, для підтримки виявлення незаконної підробки харчових
продуктів (полі)фосфатами.