Аннотации:
У статті досліджено процес моделювання взаємозв’язків операційних
витрат і капітальних вкладень в оновлення матеріально-технічної бази
підприємств, оцінювання впливу їх взаємодії на прогресивний і стійкий
розвиток закладів готельно-ресторанного бізнесу, а також побудовано
структурну функціонально-стохастичну багатокомпонентну модель їх
стійкого економічного розвитку. За допомогою розроблених на основі цільової функції економіко-математичних моделей встановлено ступінь і форма
зв'язків між досліджуваними економічними показниками, тренди їх розвитку,
здійснено диференційований вимір ступеня взаємовпливу факторних і
результативних ознак, до яких відносяться коефіцієнти капітальних витрат і
витрат ресурсів підприємств готельно-ресторанної сфери, розраховано
індикатори прогресивного розвитку. Індикативна оцінка показала, що
зростання рівня витрат в існуючи будівлі та споруди, витрат у нове
будівництво та рівня витрат на впровадження інформаційних технологій і
програмного забезпечення на 1%, сприяють збільшенню потенціалу ресурсу
праці на 0,68; 0,34 і 0,58 відсотків, відповідно, а підвищення на 1% рівня
витрат за вказаними напрямами інноваційної діяльності забезпечують
зниження показника матеріаломісткості на 1,23; 0,23; 1,07 і 0,63 відсотки,
відповідно.