Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6813
Назва: Екологічні виміри забезпечення економічної безпеки національних економік
Інші назви: Environmental dimensions of ensuring economic security of national economies
Автори: Гапєєва, О. М.
Гапєєв, С. М.
Ключові слова: екологічний індикатор
екологічна складова
економічна безпека
стійкість
сталий розвиток
індекс безпеки
Дата публікації: 4-жов-2024
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Гапєєва О. М., Гапєєв С. М. Екологічні виміри забезпечення економічної безпеки національних економік. Науковий погляд: економіка та управління. 2023. №4(84). С. 17-24.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню екологічної складової в системі економічної безпеки національних економік. Автором доведено, що для всіх без виключення країн світу зміна клімату та погіршення стану довкілля є однією із загроз сучасного сталого розвитку, відповідно створення ефективної системи управління екологічними ризиками неможливе без дієвої системи врахування та моніторингу стану екологічних індикаторів. В статті проведена систематизація екологічних індикаторів, зміна яких впливає на стійкість та безпеку розвитку. З використанням інструментарію багатовимірного оцінювання запропоновано інтегральний індекс екологічної складової забезпечення економічної безпеки, який дозволяє оцінити рівень безпеки та класифікувати країни за станом безпеки розвитку, виявляти зони безпеки/небезпеки (ризиків) за індикаторами, зокрема екологічними. Практичне застосування запропонованого інструментарію дозволило ранжувати країни ЄС та Україну за рівнем екологічної безпеки, згрупувати їх за рівнем небезпеки, що дозволить враховувати ці особливості при розробці заходів підвищення рівня стійкості економічного розвитку з урахуванням екологічних аспектів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6813
ISSN: 2706-9079
Розташовується у зібраннях:2023/4(84)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf521,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.