Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6328
Назва: Інноваційна складова економічної безпеки підприємств в умовах конкуренції
Автори: Ткаченко, Т.П.
Ключові слова: економічна безпека
конкуренція
інновації
управління економічною безпекою
конкурентоспроможність
Дата публікації: 11-січ-2024
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Ткаченко Т.П. Інноваційна складова економічної безпеки підприємств в умовах конкуренції. Науковий погляд: економіка та управління, № 3 (83) / 2023. С. 152-156.
Серія/номер: Науковий погляд: економіка та управління;№ 3 (83) / 2023
Короткий огляд (реферат): У статті обґрунтовано значення інновацій в контексті економічної безпеки підприємств в умовах загострення конкуренції, наростання загроз та невизначеності, що обумовлено сучасним воєнним станом економічного розвитку України. Під час проведення досліджень були використані такі наукові методи, як: системно-аналітичний, порівняльного аналізу, теоретичного узагальнення. З’ясовано ланцюг взаємопов’язаних ризикових явищ, які знижують економічну безпеку підприємств, зокрема: руйнування практично усіх промислових та ринкових зв’язків; нестабільність платоспроможності; низькі (або нульові) рівні ефективності функціонування підприємств; катастрофічне зниження конкурентоспроможності продукції підприємств України на світовому ринку; виникнення ризиків банкрутства та втрати життєздатності внаслідок отриманих збитків або руйнування через воєнні дії на території України. Обґрунтовано, що забезпечення економічної безпеки промислових підприємств в конкурентних умовах повинно базуватися на тому, що: впровадження інноваційної політики на підприємстві не повинно мати епізодичний характер; стратегічне планування управління інноваційним циклом підприємства та його продукції із орієнтацією на потенційні можливості розвитку підприємства; забезпечення підвищення інтелектуального потенціалу підприємства; досягнення та підтримання необхідного рівня якості продукції відповідно до національних та світових стандартів; розширення ринків збуту за рахунок інноваційної політики як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. Обґрунтовано елементи впровадження інноваційної складової економічної безпеки підприємства, серед яких: наявність економічного забезпечення, якому передує детальний економічний аналіз стосовно доцільності запланованих проваджень інноваційного та інвестиційного характеру; відповідність нормативно-правового юридичного забезпечення актуальним вимогам документування інноваційних та інвестиційних процедур; своєчасність інформаційного забезпечення усіх господарських процесів; удосконалення організаційного забезпечення, яке тісно пов’язане з процедурною розробкою відповідних процесів при здійсненні інновацій на підприємстві; активізація усіх видів маркетингових дій; оптимізація ресурсного, технічного, виробничого забезпечення господарських процесів на підприємстві.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6328
ISSN: 2706-9079
Розташовується у зібраннях:2023/3(83)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23.pdf387,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.