Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6313
Назва: Розвиток інституту адміністративних послуг в Україні під впливом глобалізації та цифровізації
Автори: Приймаченко, Д. Д.
Приймаченко, В. Д.
Ключові слова: органи публічної влади
адміністративна послуга
онлайн-режим
цифровізація
центр надання адміністративних послуг
електронна публічна послуга
сервісна держава
“Портал Дія”
Дата публікації: 10-січ-2024
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Приймаченко Д. Д., Приймаченко В. Д. Розвиток інституту адміністративних послуг в Україні під впливом глобалізації та цифровізації. Правова позиція, № 3 (40), 2023. С. 48-51.
Серія/номер: Правова позиція;№ 3 (40), 2023
Короткий огляд (реферат): Актуальність обраної теми зумовлена стрімким розвитком інформаційних технологій, що своєю чергою стало підґрунтям для зростання суспільного запиту на спрощення процедури реалізації права на отримання адміністративних послуг, а саме: впровадження механізми надання та отримання адміністративних послуг в онлайн режимі. Мета презентованої статті полягає в тому, щоб на основі комплексного аналізу теоретичних засад публічного управління, адміністративно-правової науки, чинного національного законодавства, правозастосовної діяльності, виявити тенденції формування та розвитку інституту адміністративних послуг та сформулювати науково обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення досліджуваного інституту адміністративного права. Відповідно до сформульованої мети визначено наступні задачі: проаналізувати сферу надання адміністративних послуг органами публічної влади в Україні; встановити етапи розвитку інституту адміністративних послуг; окреслити тенденції реалізації державної політики щодо цифровізації публічно-правової сфери суспільних відносин. Методологічне підґрунтя дослідження становить цілісна та узгоджена система методів, способів та прийомів наукового пізнання, що дозволяє проаналізувати обране правове явище у єдності його соціального змісту та юридичної форми. Нормативна основа дослідження – чинне та перспективне національне законодавство у сфері надання електронних та адміністративних послуг. Емпіричну базу дослідження становлять узагальнення практики правозастосовної діяльності, інформаційні матеріали органів публічної адміністрації, статистичні матеріали, політико-правова публіцистика та довідкові видання. Україна як правова, суверенна та незалежна держава обрала вектор розвитку до цифровізації, що є, безумовно, прогресивним кроком. Мета цифровізації адміністративних послуг в Україні полягає в тому, щоб полегшити доступ до адміністративних послуг шляхом використання інтернет-технологій. Втім, впровадження таких технологій не позбавлене проблем які впливають як на інтереси громадян, так і держави. Розуміння цих процесів дозволить удосконалити механізм надання органами публічної адміністрації адміністративних послуг. В результаті це сприятиме налагодженню взаємодії державних інституцій та громадянського суспільства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6313
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2023/3(40)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
8.pdf297,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.