Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6304
Назва: Правовий статус платників податків у сфері електронної комерції
Автори: Омельченко, А. В.
Кузьменко, О. В.
Чорна, В. Г.
Ключові слова: правовий статус
суб’єкт господарювання
суб’єкт електронної комерції
платник податку
електронна комерція
електронний правочин
Дата публікації: 9-січ-2024
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Омельченко А. В., Кузьменко О. В., Чорна В. Г. Правовий статус платників податків у сфері електронної комерції. Правова позиція, № 3 (40), 2023. С. 93-97.
Серія/номер: Правова позиція;№ 3 (40), 2023
Короткий огляд (реферат): Законодавство України знаходиться у постійному розвитку, який обумовлений появою нових суспільних відносин, що потребують свого правового регулювання. Одним із нових напрямків розвитку законодавства України є правове регулювання процесів цифровізації у сфері економіки та господарювання (цифрової економіки). Процеси цифровізації активно зачіпають сферу фінансових відносин, у тому числі податкових. Зазначені обставини обумовлюють актуальність дослідження питань правового статусу платників податків як суб’єктів електронної комерції. Правовий статус платника податку визначається такими критеріями: чи є платник податку фізичною особою або юридичною особою; якщо платник податку є юридичною особою, то в якій організаційно-правовій формі і ким він створений; якими є права та обов’язки, види діяльності, органи управління, джерела формування майна, форми контролю та звітності платника податку - юридичної особи; види юридичної відповідальності, до яких може бути притягнутий платник податку. Платників податків та зборів, їх права та обов’язки визначає Податковий кодекс України. Організаційно-правові засади діяльності у сфері електронної комерції в Україні, порядок вчинення електронних правочинів із застосуванням інформаційно-комунікаційних систем, права і обов’язки учасників відносин у сфері електронної комерції визначає Закон України «Про електронну комерцію». У статті зроблений висновок про те, правовий статус суб’єктів електронної комерції як платників податків містить у собі не лише елементи фінансово-правового статусу платників податків, але і елементи правового статусу суб’єктів цивільного права, суб’єктів господарювання та суб’єктів суспільних відносин у сфері цифровізації. З огляду на інтенсивний розвиток цифрової економіки подальші дослідження різних аспектів правового статусу суб’єктів електронної комерції є актуальними та необхідними.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6304
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2023/3(40)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
17.pdf316,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.