Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6157
Назва: Історія митної справи на українських землях в працях сучасних вітчизняних економістів та юристів (від 2010 р.)
Автори: Дячок, Олег
Ключові слова: історіографія
історія митної справи України
міждисциплінарні дослідження
економіка
історія права
адміністративне право
митне право
Дата публікації: 1-гру-2023
Видавництво: Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Бібліографічний опис: Дячок О. Історія митної справи на українських землях в працях сучасних вітчизняних економістів та юристів (від 2010 р.). Науково-теоретичний альманах “Грані”, 2023, т. 26, № 4, с. 84–95.
Серія/номер: Науково-теоретичний альманах “Грані”;2023, т. 26, № 4
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Статтю присвячено розгляду публікацій останніх років з історії митної справи України у працях сучасних вітчизняних економістів та правознавців-адміністративістів. Це пояснюється тим, що з’явилася низка таких міждисциплінарних публікацій, в яких мають враховуватися підходи і здобутки трьох наук – історії, права та економіки. Мета статті полягає у з’ясуванні наукового рівня й міждисциплінарних зв’язків публікацій, цілком або частково присвячених історії митної справи України, написаних представниками економічної та адміністративно-правової науки. Результати статті полягають у критичному розборі періодизації та змісту історії митної справи України, оприлюднених у наукових публікаціях, дисертаційних дослідженнях та підручниках і посібниках представників економічної та адміністративно-правової науки. Встановлено, що хибна періодизація, запропонована колективом авторів у 2005 р., була відтворена у підручнику 2010 р., а з останнього її некритично запозичили автори кількох статей і дисертації. У багатьох працях відсутні згадки про митну систему на українських землях, що з середин XIV ст. входили до складу різних держав, а також про Українську Народну Республіку та Українську Державу. Натомість якіснішими за змістом є дослідження, присвячені окремому часовому періодові або певному регіону. Зроблено висновки, що значна частина фахівців у галузі економіки та адміністративного права практично необізнані з солідним доробком сучасних вітчизняних істориків, з історичними джерелами, наслідком чого є хибні твердження та пропуски значних часових періодів. Вважаємо, що невеликі за обсягом статті, в яких автори намагаються охарактеризувати усю багатовікову історію митної справи на українських землях є непродуктивними. Значно вищу цінність мають студії, в яких розглянуто окремий період чи певний аспект даної проблематики, а також дослідження з історії митних відносин у окремій місцевості нашої держави, що сприятиме появі нових синтетичних праць.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6157
ISSN: 2413-8738
Розташовується у зібраннях:Кафедра історії та теорії держави і права



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.