Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6106
Назва: Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства
Автори: Кучер, М. М.
Левченко, Г. П.
Ключові слова: ресурси
потенціал
чинник впливу
ресторанне господарство
аналіз
оцінювання
Дата публікації: 22-лис-2023
Видавництво: Науково-дослідний центр індустріальний проблем розвитку НАН України
Бібліографічний опис: Кучер М. М., Левченко Г. П. Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства. Проблеми економіки, № 2 (48), 2021. С. 144-148.
Серія/номер: Проблеми економіки;№ 2 (48), 2021
Короткий огляд (реферат): Однією із визначальних галузевих особливостей ресторанного бізнесу як складової національного господарства є підвищена чутливість до змін економічної кон’юнктури, зовнішнього середовища й умов функціонування. Урахування абсолютної більшості чинників впливу в процесі формування ресурсного потенціалу є апріорі неможливим, тому необхідним є визначення сукупності тих, які чинять прямий або опосередкований вплив на ресторанний бізнес і ресурсний потенціал зокрема, а також формування системи їх комплексного оцінювання. Метою статті є оцінювання впливу чинників на ресурсний потенціал підприємств галузі ресторанного господарства. Здійснено аналіз макросередовища як зовнішніх чинників опосередкованоо впливу за показниками: ВВП, обсяг інвестицій, індекс споживчих цін, доходи населення. Встановлено дуалістичний характер впливу зовнішніх чинників опосередкованого впливу, які можуть бути як можливостями, так і загрозами для підприємств ресторанного господарства за певними критеріями зовнішньоекономічних обставин. Проведено всебічний аналіз мезосередовища з позиції розподілу чинників впливу на ринкову (кількість суб’єктів господарювання ресторанного господарства; обсяги виробленої та реалізованої продукції; індекси цін на товари та послуги) та ресурсну (фінансові результати галузі ресторанного господарства та сфери послуг; обсяг і структура інвестицій в цю сферу; зайнятість і витрати на працю; обсяги застосування інформаційних технологій) групи. Встановлено наявність і приховані джерела за типами ресурсів. Здійснено синтез напрямів впливу зовнішніх чинників на діяльність підприємств ресторанного бізнесу на основі симбіозу методів PEST-аналізу, SWOT-аналізу, PESTEL-аналізу. Побудовано сукупність напрямів оцінки впливу чинників на формування ресурсного потенціалу підприємства, що передбачає застосування розподільного критерію за напрямом оцінювання зовнішніх чинників опосередкованого впливу. Запропоновано як розподільний критерій загальноекономічний індикатор (ВВП), діапазон значень якого свідчитиме про перехід того чи іншого показника у площину «загрози» або «можливості».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6106
ISSN: 2311-1186
Розташовується у зібраннях:Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
PE_2021_02.pdf403,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.