Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5899
Назва: Актуалізація принципу доброчесності на публічній службі в умовах сучасних викликів і загроз
Автори: Сорокіна, Н. Г.
Тарасенко, Т. М.
Ключові слова: доброчесність
публічна служба
етика
публічний службовець
етичний кодекс
організаційна культура
професійно-етичне навчання
корупція
мотивація
Дата публікації: 12-жов-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Сорокіна Н. Г., Тарасенко Т. М. Актуалізація принципу доброчесності на публічній службі в умовах сучасних викликів і загроз. Публічне управління та митне адміністрування, № 2 (37), 2023. С. 71-77.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№ 2 (37), 2023
Короткий огляд (реферат): У статті конкретизовано значення принципу доброчесності та визначено основні напрямки його забезпечення на публічній службі. З’ясовано, що вперше, роз’яснення принципу доброчесності з’явилося в Законі України «Про державну службу» (2015 р.), де він визначається як «спрямованість дій державного службовця на захист публічних інтересів та відмова державного службовця від превалювання приватного інтересу під час здійснення наданих йому повноважень». Встановлено, що стандарти доброчесності закріплені також серед основних положень Закону України «Про запобігання корупції» (Розділ 4, 5, 6, 7), Загальних правилах етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (2016 р.), Антикорупційній стратегії на 2021–2025 роки та ін. Зазначено, що основними проблемами на шляху створення доброчесної, стабільної, відповідальної публічної служби є: низький рівень довіри населення до органів влади, недосконала система мотивації та стимулювання праці публічних службовців, низький рівень організаційної культури, відсутність принципу безперервного професійно-етичного навчання. З’ясовано, що одним з ефективних механізмів викоренення протиправної поведінки є існування надійної системи управління доброчесністю на публічній службі, яка представляє собою систему законів, нормативних актів, політик, практик, органів і підрозділів, які сприяють прийняттю етичних рішень, запобігають корупції та просувають суспільне благо. У висновках запропоновано пріоритетні напрями забезпечення принципу доброчесності на публічній службі, а саме: формування та втілення політичної волі з цього питання; впровадження нової політики повної нетерпимості до корупції; популяризація публічної служби на основі перегляду мотиваційної політики; забезпечення безперервного професійно-етичного навчання публічних службовців; адаптація міжнародного досвіду до національних умов, що передбачає врахування не тільки успішних зарубіжних практик, а й випадків невдалих спроб; поширення цифрових технологій для зменшення особистих контактів громадян із чиновниками та розвиток етичних норм їх застосування; формування партнерських відносин та ефективної комунікації між владою та громадою в процесі відновлення довіри до влади.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5899
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2023/ №2(37)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdf331,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.