Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5861
Назва: Аналіз сучасного стану реалізації податкової політики в Україні в умовах децентралізації
Автори: Корягіна, Т.
Ільченко, В.
Ключові слова: податки
податкова система
податкова політика
державний бюджет
податок на додану вартість
податок з доходів фізичних осіб
Дата публікації: 6-жов-2023
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Бібліографічний опис: Корягіна Т. Аналіз сучасного стану реалізації податкової політики в Україні в умовах децентралізації / Т. Корягіна, В. Ільченко // Науковий вісник [Одеського національного економічного університету]. - 2019. - № 3. - С. 96-112.
Серія/номер: Науковий вісник Одеського національного економічного університету;2019. - № 3
Короткий огляд (реферат): Розкрито теоретичні основи реалізації податкової політики. Визначено, що податкова політика є сукупністю заходів для встановлення нових і скасування чинних податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, зміни ставок, об'єктів оподаткування та об'єктів, що пов'язані з оподаткуванням, податкової бази по податках та інших обов'язкових платежах до бюджету з метою забезпечення фінансових потреб держави на основі дотримання балансу економічних інтересів держави та платників податків. Досліджено сучасний стан податкової політики в Україні, проаналізовано роль основних податків в формування бюджету країни та визначено пріоритетні напрями вдосконалення податкової політики. Аналіз сучасного стану реалізації податкової політики в Україні засвідчив, що Зведений бюджет країни в 2018 р. переважно був сформований за рахунок податкових надходжень. Серед усіх податків, що наповнюють бюджет країни найбільшу роль фіскальну роль відіграє ПДВ. В Україні найбільше фіскальне значення мають надходження від ПДВ з імпортних товарів, ніж з тих, що вироблені в країні. Висока питома вага ПДВ від імпортованих на територію України товарів і поява тенденції до її зростання не є позитивним фактом. Це може свідчити про скорочення обсягів виробництва суб'єктами господарювання всередині країни, зростання залежності від імпортованих товарів, які через низький обмінний курс гривні до іноземної валюти є досить дорогими для переважної більшості українців. Встановлено, що серед прямих податків України найбільше фіскальне значення має ПДФО із динамікою зростання його частки, він на п'яту частину сформував зведений бюджет України в 2018 р. Така динаміка свідчить про щорічне зростання ролі цього податку в формування бюджету країни та зростанні ролі доходів громадян в формуванні фінансових ресурсів країни. В країні склалася система оподаткування, в якій основну функцію наповнення бюджету країни відіграють фізичні особи, оскільки саме вони є кінцевими платниками таких податків, як ПДВ, податку на доходи фізичних осіб. А зростання в абсолютному вимірі й у структурному співвідношенні ПДВ зумовлено в кризових умовах посиленням фіскальної функції непрямих податків, що спричиняє збільшенням податкового навантаження на споживання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5861
ISSN: 2415-3869
Розташовується у зібраннях:Кафедра підприємництва та економіки підприємств

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ільченко 23.pdf532,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.