Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5629
Назва: Побудова базису біпіраміди з двома рухомим вузлами
Автори: Мотайло, А. П.
Ключові слова: скінченний елемент
октаедр
біпіраміда
вузли інтерполяції
базис
базисні функції
метод конденсації
матриця жорсткості
Дата публікації: 21-сер-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Мотайло А. П. Побудова базису біпіраміди з двома рухомим вузлами / А. П. Мотайло // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 7-12.
Серія/номер: Системи та технології;№ 1 (65), 2023
Короткий огляд (реферат): Дана робота присвячена вивченню можливостей інтерполяції методом скінченних елементів функцій трьох незалежних змінних в області, яка має форму біпіраміди. Основною задачею даного дослідження є покращення апрокси-маційних якостей решітки тетраедрально-октаедральної структури за рахунок включення до неї комірок у формі біпі-рамід з двома рухомим вузлами.У статті біпіраміда розглядається як скінченний елемент, утворений шляхом видовження/стиснення двох пів-осей октаедра. Подібні лінійні деформації виникають у елементах, які знаходяться в приграничному шарі розрахункової області, коли деякі вузли доводиться виносити на границю області.В роботі геометричним та методом конденсації побудовано два поліноміальні базиси біпіраміди з сімома та шістьма вузлами інтерполяції. Досліджено геометричні та інтерполяційні якості базисних функцій біпі-раміди з двома рухомими вузлами. Побудовані базиси мають, відповідно, два та три невизначені параметри, що дозволяють надавати базисним функціям біпіраміди доцільних в методі скінченних елементів властивос-тей. У даній роботі критерієм якості інтерполяції вважається величина сліду матриці жорсткості біпіраміди. Визначено коефіцієнти лінійної деформації двох півосей октаедра, при яких слід матриці жорсткості біпіраміди є мінімальним.У статті проаналізовано межі припустимих лінійних деформацій півосей октаедра, які перетворюють його на біпіраміду з двома рухомими вузлами. За основу обрано показник асиметрії Skewness, який використовують в ANSYS. Отримано оцінки параметрів видовження/стиснення півосей октаедра, які гарантують високу та достатню точ-ності скінченно-елементних розрахунків при використанні біпірамід з двома рухомими вузлами. Виявлені залежності коефіцієнтів лінійної деформації півосей октаедра відповідають умові мінімальності сліду матриці жорсткості біпі-раміди, що свідчить про позитивний прогноз інтерполяційних якостей решітки з комірками у формі біпірамід з двома рухомим вузлами.Перспективою подальших досліджень є побудова формул чисельного інтегрування на даному багатограннику з метою включення його до алгоритму метода скінченних елементів при розв’язанні прикладних задач математичної фізики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5629
ISSN: 2521-6643
Розташовується у зібраннях:2023/1(65)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
99-Текст статті-186-1-10-20230714.pdf615,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.