Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5604
Назва: Світовий досвід публічного управління сферою культури та його імплементація в Україні
Автори: Критенко, О. О.
Чорич, О. О.
Ключові слова: публічне управління
державна культурна політика
зарубіжний досвід управління сферою культури
фінансування сфери культури
сфера культури
заклади культури
країни ЄС
реформування сфери культури
Дата публікації: 17-сер-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Критенко О. О. Світовий досвід публічного управління сферою культури та його імплементація в Україні / О. О. Критенко, О. О. Чорич // Публічне управління та митне адміністрування, № 1 (36), 2023. С. 42-48.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№ 1 (36), 2023
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано стан публічного управління сферою культури та головні пріоритети у діяльності органів влади в галузі культури таких розвинених країн світу таких як: США, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія. Виокремлено інститути і механізми проведення культурної політики. Проводяться аналогії з соціокультурними процесами в сучасній Україні. Досліджено моделі залучення державних інституцій США в управлінні сфери культури. Досліджено, що менеджмент у сфері культури Великобританії є одним із наймобільніших. Визначено, що досвід Німеччини показує, що в країні не існує такого центрального органу управління сферою соціально-культурного розвитку, як міністерство культури. Визначено Францію як державу, що вважає культуру своїм національним надбанням, та характерним для цієї країни є спонсорство та філантропія та запровадження податкових пільг. Визначено, що в Україні першочерговими проблемами є деідеологізація, демократизація та децентралізація державного регулювання сфери культури. Виокремлено пріоритетні напрямки щодо імплементації в Україні позитивних практик. Визначена доцільність запровадження загальносвітової тенденції до пошуку та залучення альтернативних джерел фінансування (спонсорства (корпоративного, приватного), меценатства, співпраці бізнесу та культури, партнерської участі посередницьких організацій, фондів, асоціацій, культурних індустрій, грантів, коштів від продажу лотерей, податкових відрахувань та інше). Визначено необхідність перевинайдення форматів взаємодії з аудиторією, враховуючи контекст, травматичний досвід, який пережили люди враховуючи військовий стан в країні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5604
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2023/ №1(36)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf341,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.