Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5591
Назва: Моделі фінансування та якість вищої освіти в країнах ОЕСР
Автори: Григораш, О. В.
Ключові слова: вища освіта
моделі фінансування
якість
кластерний аналіз
Дата публікації: 10-сер-2023
Видавництво: Херсонський національний технічний університ
Бібліографічний опис: Григораш О. В. (2022). Моделі фінансування та якість вищої освіти в країнах ОЕСР. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2022. №4. С.81 – 88.
Серія/номер: Вісник Херсонського національного технічного університету;2022, №4
Короткий огляд (реферат): У статті проведено аналіз взаємозв’язку видатків на вищу освіту та якості вищої освіти з моделями фінансування вищої освіти в країнах ОЕСР та їх кластерного розподілу на основі описаних критеріїв. Охарактеризовано дві моделі фінансування вищої освіти: одна заснована на джерелі фінансування та можливості впливу закладів освіти на систему вищої освіти (запропонована В. Praneviciene), інша заснована на джерелі фінансування та ступені державного регулювання (запропонована О. Кукліним). Проведено групування країн ОЕСР на основі критеріїв обсягу фінансування вищої освіти у розрахунку на одного студента та показником якості вищої освіти за рейтингом U21 із застосуванням IBM SPSS Statistics на основі методу кластеризації Уорда із використанням квадрату евклідової відстані, стандартизацію змінних здійснено на основі Z-оцінок. У результаті групування 23 країн сформовано 5 кластерів, причому перший кластер з найвищим рівнем видатків у розрахунку на одного студента та рівнем якості вищої освіти за рейтингом U21 представлено однією країною – США. Сформовано матрицю зв’язку моделей фінансування вищої освіти в країнах ОЕСР та їх кластерного розподілу на основі описаних критеріїв обсягу видатків та якості вищої освіти. На основі аналізу матриці виявлено, що у США за обома класифікаціями застосовується ринкова модель. У даному випадку це пояснюється високим рівнем соціально-економічного розвитку країни: завдяки високому рівню ВВП забезпечується можливість фінансування вищої освіти переважно за рахунок приватних джерел, а держава в цілому здійснює підтримку здобувачів, які не в змозі оплатити навчання. У країнах другого і третього кластеру переважно застосовують бюрократичну або антиринкову моделі. У країнах четвертого і п’ятого кластерів існує практика застосування різних моделей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5591
ISSN: 2078-4481 (Print)
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківської справи та страхування



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.