Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5589
Назва: Індикативна собівартість як чинник формування ринку освітніх послуг: регіональний аспект (на прикладі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»)
Автори: Ченцов, В. В.
Григораш, О. В.
Ключові слова: індикативна собівартість
мінімальний розмір плати за навчання
ціни на освітні послуги
ринок освітніх послуг
набір здобувачів освіти
Дата публікації: 10-сер-2023
Видавництво: Харківський національний економічний університет; Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України (Харків, Україна)
Бібліографічний опис: Ченцов В. В., Григораш О. В. Індикативна собівартість як чинник формування ринку освітніх послуг: регіональний аспект (на прикладі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»). Бізнес Інформ. 2023. №2. C. 123–129.
Серія/номер: Бізнес Інформ;2023. №2
Короткий огляд (реферат): У статті проведено оцінку впливу впровадження індикативної собівартості на обсяг набору регіональних вишів (на прикладі ЗВО Дніпропетровської області, які здійснюють набір здобувачів освіти на ступенем овіти бакалавр на базі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»). Аналіз показників вступної кампанії на спеціальність в Україні показав, що протягом 2019-2022 рр. обсяг державного замовлення скорочувався, а обсяг набору вступників на контракт зростав протягом 2018-2020 рр, а у 2021-2022 рр. мав значний спад. Це пояснюється впровадженою нормою щодо встановлення цін на освітні послуги не нижче розрахованої мінімальної вартості навчання. Аналіз цін на освітні послуги у ЗВО м. Дніпра у 2020-2021 рр. показав, що ціни на навчання відповідно до нової системи у державних вишах зросли у 1,17- 2,05 разів за винятком приватних ЗВО та ЗВО аграрного спрямування, що є непрофільним для аналізованої спеціальності. Крім того, ціни виявилися вищими, ніж у провідних ЗВО, які є лідерами з набору на спеціальність 072 в Україні. Оцінка результатів вступної кампанії у ЗВО м. Дніпра в контексті запровадження індикативної собівартості показала, що показники набору скоротилися у всіх ЗВО (крім тих, де відбулося значне підвищення цін), крім того, скоротилася і питома вага набору області у кількості зарахованих на спеціальність в Україні. Це засвідчує негативні тенденції до зміщення вподобань вступників із вступу до державних ЗВО на вступ до приватних, а також непрофільних вишів (як правило, технічного спрямування) через нижчу ціну на освітні послуги. Крім того, внаслідок різкого підвищення цін у регіональних закладах вищої освіти, вони втратили конкурентну перевагу перед престижними ЗВО столиці. До закінчення воєнного стану дію Постанови призупинено, що вплинуло на результати вступної кампанії у 2022 р. Але скорочення набору пов’язано, зокрема, із зменшенням кількості вступників до українських вишів у зв’язку із виїздом за кордон.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5589
ISSN: 2311-116X
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківської справи та страхування



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.