Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5541
Назва: Формування бюджетних ресурсів в Україні від непрямого оподаткування: реалізація потенціалу специфічних акцизів
Автори: Качула, С. В.
Баранник, Л. Б.
Сальникова, Т. В.
Ключові слова: бюджетні ресурси
оподаткування
акцизний податок
специфічний акциз
податковий потенціал
державний бюджет
місцеві бюджети
Дата публікації: 7-сер-2023
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Бібліографічний опис: Качула С. В. Формування бюджетних ресурсів в Україні від непрямого оподаткування: реалізація потенціалу специфічних акцизів / С. В. Качула, Л. Б. Баранник, Т. В. Сальникова // Електронний журнал «Ефективна економіка», № 2, 2022.
Серія/номер: Електронний журнал «Ефективна економіка»;№ 2, 2022
Короткий огляд (реферат): У системі податкових надходжень до Зведеного бюджету України специфічні акцизи є одним із найбільш вагомих джерел формування бюджетних ресурсів, що у період нестабільності підтримує фінансову стійкість бюджетної системи, сприяє досягненню соціально-економічних цілей і завдань, розвитку суспільства загалом. Метою статті є розкриття потенціалу специфічного акцизного оподаткування як джерела формування бюджетних ресурсів в умовах нестабільності економічного середовища. Розкрито теоретичні засади акцизного оподаткування. Окреслено роль акцизного оподаткування у формуванні бюджетних ресурсів та особливості специфічних акцизів у цьому процесі. Акцентовано увагу на значному динамізмі у процесі реформування акцизного оподаткування. Розглянуто підходи вчених до періодизації еволюції акцизного оподаткування в процесі бюджетного реформування загалом та розвитку фінансової системи країни в умовах нестабільного функціонування економіки. Здійснено аналіз реалізації потенціалу акцизного оподаткування впродовж різних періодів податкового реформування в Україні. Окреслено можливі шляхи усунення ряду негативних факторів, які не дозволяють більш повно реалізувати потенціал специфічного акцизного оподаткування. Показано успішний досвід ряду країн щодо впровадження специфічних акцизів у період кризи та посткризового відновлення. Вказано на існуючі обмеження щодо впровадження зарубіжної практики на теренах України в умовах війни. Окреслено стратегічні пріоритети податкової політики України у сфері акцизного оподаткування на середньострокову перспективу, що спрятимуть більш повній реалізації потенціалу специфічних акцизів для відбудови нашої країни. Намічено перспективи подальших розвідок щодо удосконалення податкової політики у сфері акцизного оподаткування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5541
ISSN: 2307-2105
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківської справи та страхування



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.