Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5522
Назва: Методологічні проблеми макроекономічного регулювання
Автори: Івашина, О. Ф.
Івашина, С. Ю.
Ключові слова: макроекономічне регулювання
адаптивні очікування
раціональні очікування
обмежена раціональність
неокласична теорія
нова макроекономіка
інституціоналізм
Дата публікації: 27-лип-2023
Видавництво: Харківський національний економічний університет; Видавничий дім «ІНЖЕК» (ХАРКІВ, УКРАЇНА)
Бібліографічний опис: Івашина О. Ф., Івашина С. Ю. Методологічні проблеми макроекономічного регулювання. Бізнес Інформ. 2020. №5. C. 15–21.
Серія/номер: Бізнес Інформ;№ 5 ’2020
Короткий огляд (реферат): У статті розглядається проблема відповідності існуючих макроекономічних моделей можливим змінам поведінки економічних суб’єктів, що можуть відобразитися на мікро- та макрофункціях, використаних у цих моделях. Проведено історичний екскурс формування «адаптивних» і «раціональних очікувань» у процесі макроекономічного регулювання. Виділено окремі інституціональні чинники, які впливають на його ефективність та передбачуваність результатів. Показано можливість прийняття правильних рішень, якщо очікування економічних суб’єктів спираються на минулий досвід, постійно перевіряються в процесі економічної діяльності, а суб’єктивні оцінки майбутнього стану ринків і цін збігаються з умовними математично розрахованими очікуваннями на основі доступної на даний час інформації. Раціональні очікування розглянуто як доповнення до макроекономічної теорії, що надає лише більшої точності макроекономічним прогнозам та обґрунтованих підстав для прийняття рішень економічними суб’єктами в процесі макроекономічного прогнозування та регулювання. Показано методологічну недосконалість неокласичної моделі в поясненні формування макроекономічної рівноваги та доведено необхідність прийняття інституціональної моделі «обмеженої раціональності». Можливість надання реалістичної оцінки прогнозованих результатів макроекономічного втручання у відтворювальний процес пов’язано з наявністю в макроекономічній моделі функцій поведінки, які достатньо точно відображають реальну індивідуально-господарську поведінку суб’єктів економіки. Запропоновано використання більш реалістичних моделей людської поведінки для точної параметризації майбутніх економічних станів і цін у процесі макроекономічного регулювання. Поставлено питання про синтез нової теорії та інституціоналізму для подолання невизначеності результатів економічних дій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5522
ISSN: 2222-4459
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківської справи та страхування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
business-inform-2020-5_0-pages-15_21.pdf358,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.