Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5500
Назва: Міжнародно-правове регулювання захисту переміщених осіб в умовах перехідного правосуддя
Автори: Філатов, В. В.
Ключові слова: біженці
внутрішньо переміщені особи
додаткові гарантії
збройні конфлікти
міжнародно-правових статус
міжнародно-правові зобов’язання
перехідне правосуддя
тимчасовий захист
Дата публікації: 12-чер-2023
Видавництво: Національний університет «Одеська юридична академія»
Бібліографічний опис: Філатов В. В. Міжнародно-правове регулювання захисту переміщених осіб в умовах перехідного правосуддя / В. В.
Серія/номер: Юридичний вісник;№3, 2022
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено особливості міжнародно-правового регулювання захисту переміщених осіб в умовах перехідного правосуддя. Автор зазначає, що в умовах збройних конфліктів, дуже важливим питання є правовий захист переміщених осіб, який варто розглядати як частину стратегії перехідного правосуддя. Відсутність комплексних наукових праць з цієї проблематики негативно позначається на формуванні відповідної політики держави. Доведено, що повернення біженців в постконфліктну державу має відбуватися тільки тоді, коли в рамках перехідного періоду усунуті ключові загрози, які змусили особу переміститись з місця постійного проживання (перебування). Встановлено, що факт переміщення державного кордону є не тільки підставою для отримання статусу біженця, а й розкриває характер тих соціальних потрясінь, які відбуваються в держави, тобто, демонструє масштаби поширення ризиків, які можуть бути локалізовані на рівні окремих територій (адміністративно-територіальних одиниць) або охоплювати усю територію держави. Аргументовано, що для першого випадку більш притаманна практика внутрішнього переміщення, оскільки на іншій території держави особи можуть бути захищені владою, а їхні права забезпечені відповідними національними механізмами. Зазначено, що у другому випадку, мова йде про біженство, яке пов’язане з неможливістю залишитися в країні походження внаслідок масштабних загроз і ризиків, які і змушують перетинати державний кордон. Автор наголошує, що роль міжнародного права у справах біженців в концепції перехідного правосуддя обмежена його функціональним призначенням, адже переважна йдеться про забезпечення правового та соціально-гуманітарного захисту біженців та ВПО, який надається на тимчасовій основі в період соціальних потрясінь. При цьому автор розглядає міжнародне право у справах біженців у якості важливої складової міжнародно-правового забезпечення концепції перехідного правосуддя. Зокрема, воно доповнює напрямки перехідного правосуддя необхідною правовідновлювальною складовою, яка надто важлива з огляду на концепцію жертвоцентризму.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5500
ISSN: 2664-6277
Розташовується у зібраннях:Кафедра публічного та приватного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
19 (1).pdf180,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.