Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5498
Назва: Роль міжнародного кримінального права в концепції правосуддя перехідного періоду
Автори: Філатов, В. В.
Ключові слова: винні в конфлікті особи
жертви конфлікту
кримінальне переслідування
міжнародне кримінальне право
покарання
перехідне правосуддя
соціальні потрясіння
Дата публікації: 12-чер-2023
Видавництво: Класичний приватний університет
Бібліографічний опис: Філатов В. В. Роль міжнародного кримінального права в концепції правосуддя перехідного періоду / В. В. Філатов // Право та державне управління, 2022 р., № 2. С. 53-58.
Серія/номер: Право та державне управління;2022 р., № 2
Короткий огляд (реферат): У статті здійснено комплексний аналіз ролі міжнародного кримінального права в формуванні концепції правосуддя перехідного періоду. Автор зазначає, що міжнародне кримінальне право представляє собою транснаціональний інструмент, який використовується для забезпечення принципу невідворотності покарання у тих випадках, коли сама держава не може забезпечити цей принцип в силу різних причин. Доведено, що означену галузь слід розглядати як комплексний засіб відновлення справедливості, який складається з міжнародного та національного компонентів. При цьому, предмет міжнародного кримінального права напряму пов’язаний з наслідками тих соціальних потрясінь, які є передумовами застосування моделі перехідного правосуддя (воєнні злочини, геноцид, злочини проти миру і міжнародної безпеки тощо). Встановлено, що основним завданням міжнародного кримінального права є притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за вчинення міжнародних злочинів, а також попередження вчинення таких злочинів. Встановлено, що кримінальне переслідування в концепті перехідного правосуддя не є самостійним напрямком, тому не здатне формувати норативи постконфліктного розвитку. Тому, через судові інститути міжнародного кримінального права жертви отримують сатисфакцію у вигляді покарання винних осіб, які, на їхню думку, спровокували конфлікт і відігравали в ньому ключову роль. Автор вважає, що міжнародне кримінальне право відіграє дуже важливу роль в концепції перехідного правосуддя. Його норми і принципи вкрай важливі для держав, які зіткнулися із соціальними потрясіннями та системними порушеннями прав людини, які їх супроводжують. Обгрунтовано, що міжнародне кримінальне право забезпечує пошук правди та справедливості, що активізує процес формування історичної пам’яті. Отже, застосування міжнародного кримінального права в рамках моделі перехідного правосуддя є обов’язковим елементом суспільного переходу та дозволяє вирішити низку специфічних проблем постконфліктної держави.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5498
ISSN: 2663-5356
Розташовується у зібраннях:Кафедра публічного та приватного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf238,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.