Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5488
Назва: Деякі питання процесуального застосування правових норм щодо стягнення аліментів на дітей
Автори: Свистун, Л.Я.
Ключові слова: аліментні зобов’язання
неповнолітні діти
збільшення розміру аліментів
платник аліментів
дохід платника
способи стягнення аліментів
Дата публікації: 9-чер-2023
Видавництво: Запорізький національний університет
Бібліографічний опис: Свистун Л.Я. Деякі питання процесуального застосування правових норм щодо стягнення аліментів на дітей / Л.Я. Свистун // Юридичний науковий електронний журнал, №5, 2020. С. 73-76.
Серія/номер: Юридичний науковий електронний журнал;№5, 2020
Короткий огляд (реферат): Правове регулювання стягнення аліментів на дітей є досить розгалуженим. Порядок їх стягнення є складним процесом, що пов’язаний із декількома галузями права й потребує вдосконалення на кожній стадії – від призначення аліментів, зміни розміру за рішенням суду, до його виконання. Стаття присвячена дослідженню правової природи аліментів на неповнолітніх дітей. Проаналізована судова практика щодо стягнення аліментів. З’ясовано деякі проблеми, пов’язані зі стягненням аліментів, і запропоновано шляхи їх розв’язання. У статті визначено деякі теоретичні й процесуальні аспекти призначення аліментів на користь дитини, зміни їх розміру, способів встановлення та зміни розміру аліментів в судовому порядку. Автором досліджено порядок стягнення аліментів за чинним законодавством. Розмір аліментів у кожному конкретному випадку визначає суд, він має брати до уваги всі обставини справи, досліджуючи джерела прибутку особи (батька чи матері), з якої будуть стягуватись аліменти на дитину, враховувати наявність нерухомого майна, транспортного засобу, земельних ділянок, а також, що дуже важливо, зміну його сімейного стану, хронологію появи дітей тощо. Право стягувача аліментів на пред’явлення вимоги про зміну способу стягнення аліментів і збільшення розміру аліментів унаслідок такої зміни не заперечується як таке. Зазначене, втім, не звільняє позивача від обов’язку діяти в межах, наданих йому актами цивільного законодавства, від обов’язку належного обґрунтування та доказування позову, зокрема підстав та умов, необхідних як для зміни способу стягнення аліментів, так і для збільшення їх розміру, яке не може ґрунтуватися на припущеннях. Своїми цивільними й процесуальними правами позивач розпоряджається, але з урахуванням факту виникнення спору про право й змагального цивільного процесу, із з’ясуванням і доказуванням відповідних обставин, що можуть бути спірними й викликати питання в суді.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5488
ISSN: 2524-0374
Розташовується у зібраннях:Кафедра публічного та приватного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Свистун 2020 стаття.pdf360,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.