Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5478
Назва: Проблеми удосконалення сучасної системи надання соціальних послуг особам з інвалідністю
Автори: Кузьменко, О. В.
Мінка, Т. П.
Ключові слова: послуги
соціальні послуги
особа з інвалідністю
права особи з інвалідністю
отримання послуг
реалізація послуг
система соціальних послуг
Дата публікації: 7-чер-2023
Видавництво: Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій
Бібліографічний опис: Кузьменко О. В. Проблеми удосконалення сучасної системи надання соціальних послуг особам з інвалідністю / О. В. Кузьменко, Т. П. Мінка // Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування, № 4. 2022.
Серія/номер: Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування;№ 4. 2022
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена висвітленню проблем і стану сучасної системи надання соціальних послуг особам з інвалідністю, досліджується чинне законодавство та висвітлюються шляхи його удосконалення. Звертається увага на те що в Україні загальна чисельність осіб з інвалідністю з кожним роком зростає, що обумовлено зокрема подіями, пов’язаними з війною. Зазначається, що в нашій державі склалася певна система соціальних надання соціальних послуг особам з інвалідністю, однак сучасні виклики, пов’язані з війною потребують зміни її усталеної моделі у напрямку удосконалення законодавства, яке має належним чином врегулювати механізм реабілітації та адаптації осіб з інвалідністю до нормального життя, їх навчання, працевлаштування та соціального захисту і супроводу. В цьому аспекті вказується на необхідність розвивати освітнє законодавство у напрямі розвитку програм перекваліфікації та перепідготовки інвалідів війни, навчання їх новим навичкам і професіям, окремо готувати спеціальних педагогів та психологів у цій сфері. Для захисту прав людей з інвалідністю першочерговим є потреба у розширенні соціальних послуг, приділенні особливої уваги реабілітаційним заходам для осіб, які отримали інвалідність в наслідок війни. Робиться висновок, про те, що необхідно вдосконалювати механізми здійснення соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах. Слід змінити підходи й діяльності публічної адміністрації у цій сфері, на принципи децентралізації та демонополізації соціальних послуг. Доводиться, що необхідно збільшити залучення приватного сектору до організації та надання соціальних послуг. При цьому слід удосконалити нормативно-правове регулювання правових засад взаємодії органів публічної адміністрації і приватного сектору у сфері надання соціальних послуг, координації їх діяльності, врегулювати правовий статус громадських об’єднань та їх представників, які здійснюють діяльність із надання соціальних послуг.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5478
ISSN: 2786-5746
Розташовується у зібраннях:Кафедра публічного та приватного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
минка.pdf294,99 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.