Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5457
Назва: Адміністративно-правові заходи відповідальності за порушення конкурентного законодавства: питання тлумачення
Автори: Ліпинський, В. В.
Ключові слова: тлумачення законодавства про захист економічної конкуренції
пропорційність санкцій за порушення конкурентного законодавства
Дата публікації: 5-чер-2023
Видавництво: Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»
Бібліографічний опис: Ліпинський В. В. Адміністративно-правові заходи відповідальності за порушення конкурентного законодавства: питання тлумачення / В. В. Ліпинський // Науковий вісник Ужгородського національного університету: Серія Право, Випуск 67, 2021. С. 201-207.
Серія/номер: Науковий вісник Ужгородського національного університету: Серія Право;Випуск 67, 2021
Короткий огляд (реферат): Склади антиконкурентних правопорушень та розміри штрафів, що накладаються за їх вчинення, цілком узгоджуються із найкращими міжнародними стандартами та зарубіжними практиками. Однак, для подальшого підвищення ступеня ефективності застосування конкурентного законодавства під час його тлумачення слід виходити з того, що положення конкурентного законодавства про санкції за його порушення нерозривно пов’язаними з цілями конкурентного законодавства, з чого випливає те, що кожна санкція має спрямовуватись на підтримку та захист економічної конкуренції, обмеження монополізму в господарській діяльності для забезпечення ефективного функціонування економіки України на основі розвитку конкурентних відносин, що виключає врахування під час вирішення питання про винуватість суб’єкта господарювання у антиконкурентних діях обставин, які не охоплюються метою конкурентного законодавства, таких як, наприклад, захисту національного товаровиробника та інтересів споживачів поза зв’язком із справедливістю конкуренції. Також, для оптимізації тлумачення принципу верховенства права у частині вимоги про пропорційність санкцій за порушення конкурентного законодавства, зазначимо, що крім виняткових обставин, за підсумками застосування конкурентного законодавства суб’єкти господарювання не мають втрачати можливість вести підприємницьку діяльність та належним чином конкурувати на справедливих умовах, що визначає необхідність тлумачення конкурентного законодавства у частині штрафів за антиконкурентні правопорушення так, щоб вплив штрафів на фінансовий стан та платоспроможність суб’єктів господарювання не підривав безповоротно їх підприємницьку діяльність з фактичним виведенням їх з ринку. Зокрема, структурні санкції щодо суб’єктів господарювання, у тому числі примусовий поділ суб’єкта господарювання, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, мають відповідати більш суворим вимогам пропорційності та можуть застосовуватись лише якщо немає настільки ж репресивного та ефективного фінансового або особистісного заходу реагування або якщо альтернативний ефективний фінансовий або особистісний захід реагування буде більш обтяжливим для суб’єкта господарювання, ніж структурна санкція.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5457
ISSN: 2307-3322
Розташовується у зібраннях:Кафедра публічного та приватного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
NVUzhNU_67-201-207.pdf603,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.