Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5369
Назва: Оскарження індивідуальних актів у сфері містобудування крізь призму захисту законного інтересу
Автори: Підлужний, В. М
Сиромятников, Е. О.
Ключові слова: містобудування
законний інтерес
індивідуальний акт
оскарження
адміністративний суд
громадська організація
Дата публікації: 24-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Підлужний В. М. Оскарження індивідуальних актів у сфері містобудування крізь призму захисту законного інтересу / В. М. Підлужний, Е. О. Сиромятников // Правова позиція, № 1 (38), 2023. С. 43-48.
Серія/номер: Правова позиція;№ 1 (38), 2023
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано чинні норми законодавства щодо питань оскарження індивідуальних актів невизначеним колом осіб, зокрема відповідні положення Кодексу адміністративного судочинства України крізь призму законного інтересу. Розкрито специфіку індивідуальних актів у сфері містобудування. Проаналізовано основні причини, з яких ці акти особливо часто оскаржуються особами, які не є безпосередніми учасниками відповідних правовідносин. Виокремлено можливі мотиви таких осіб з урахуванням тісного переплетення питань містобудування з іншими сферами. Наведено причини для подібного звернення, в тому числі з точки зору економічного підходу до права, у зв’язку з впливом містобудування як зовнішнього ефекту стосовно третіх осіб. Охарактеризовано особливості підходу до оскарження індивідуальних актів у сфері містобудування у деяких країнах ЄС, зокрема Естонії, де законодавство де-факто дозволяє подавати позови actio popularis у сфері просторового планування. Також наведено приклади підходів, запроваджених в Австрії, Чехії, Словаччині та Франції. Зазначено про досвід України в цьому напрямку. Наголошено на тому, що за відсутності детального регулювання питань звернення до суду у сфері містобудування, значну роль відіграють висновки Верховного Суду щодо застосування норм права у цих правовідносинах, зокрема в частині визначення наявності або відсутності у таких осіб законного інтересу на звернення до суду.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5369
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2023/1(38)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
8.pdf370,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.