Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5362
Назва: Становлення та розвиток кримінальної відповідальності за контрабанду в Україні: історико-правовий аспект
Автори: Барановська, Т. В.
Ключові слова: контрабанда
кримінальні відповідальність
торгівля
вітчизняний досвід
Дата публікації: 24-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Барановська Т. В. Становлення та розвиток кримінальної відповідальності за контрабанду в Україні: історико-правовий аспект / Т. В. Барановська // Правова позиція, № 1 (38), 2023. С. 5-10.
Серія/номер: Правова позиція;№ 1 (38), 2023
Короткий огляд (реферат): У даній науковій статті проаналізовано становлення та розвиток кримінальної відповідальності за контрабанду в Україні, а саме розглянуто історико-правовий аспект. Визначено, що контрабанда як суспільне явище і протиправне діяння має глибоке історичне коріння. Предмет даного виду кримінального правопорушення змінювався, проте не змінювалась його суть як протиправного діяння. Здійснено ретроспективний аналіз, що дозволив виявити недостатньо досліджені вітчизняною історико-правовою наукою проблеми вітчизняного досвіду боротьби з контрабандою («білі плями»), пов’язані з перебуванням українських земель в орбіті російської влади. В умовах розвитку євроінтеграційних процесів в Україні та розбудови вітчизняної економічної системи проблеми боротьби з контрабандою є особливо актуальними. Як складова економічної злочинності контрабанда визнана одним із найнебезпечніших видів злочинів, оскільки загрожує національній безпеці країни. Аналізуючи літературу, можна стверджувати, що для боротьби з контрабандою влада використовувала різні методи у різні періоди. Проаналізовано процес становлення та розвитку кримінальної відповідальності за контрабанду на теренах України в історико-ретроспективному аспекті для подальшого використання результатів дослідження у формулюванні конкретних пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства України та юридичної практики. Для досягнення окресленої мети вирішено наступні завдання: з'ясувано ступінь наукової розробки досліджуваної проблеми; здійснено аналіз історії становлення та розвитку контрабанди на теренах України з часів Київської Русі і до теперішнього часу; з’ясовано основні риси позитивного та негативного вітчизняного досвіду у боротьбі з контрабандою і зроблено важливі висновки для сьогодення. Подальші дослідження проблем виникнення та розвитку контрабанди на теренах України, без нав’язаних російських наративів, сприятимуть в майбутньому виробленню пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства та юридичної практики у цій сфері правовідносин.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5362
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2023/1(38)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf377,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.