Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5260
Назва: Міжнародні санкції в системі регулювання міжнародних комерційних відносин
Автори: Ратушний, С. М.
Намясенко, О. К.
Ключові слова: міжнародні санкції
міжнародні конфлікти
міжнародні комерційні відносини
міжнародне регулювання комерційних відносин
санкційні списки
ефективність міжнародних санкцій
Дата публікації: 5-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Ратушний С. М. Міжнародні санкції в системі регулювання міжнародних комерційних відносин / С. М. Ратушний, О. К. Намясенко // Правова позиція, № 2 (35), 2022. С. 112-116.
Серія/номер: Правова позиція;№ 2 (35), 2022
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена детальному аналізу впливу на сучасний стан та розвиток міжнародних комерційних відносин міжнародних санкцій на різних рівнях: багатосторонньому (в рамках ООН за рішенням Ради Безпеки), регіональному (ЄС), вводяться державами в односторонньому порядку (США, Великобританія та ін.). В статті окреслено всі види міжнародних санкцій, однак детально проаналізовано ті, які безпосередньо впливають на регулювання міжнародних комерційних відносин: обмеження експорту та імпорту, ембарго, торговельний бойкот, запровадження додаткових тарифів і мит, фінансові санкції та заборони на інвестиції, платежі й переміщення капіталу або відміни тарифних преференцій тощо. Зазначено, що найближчі роки кількість запроваджених міжнародних санкцій в світі буде лише зростати. Не зважаючи на основну мету запровадження – вплив на політику держави, особи, установи, які порушують норми міжнародного права та створюють загрозу миру або прямі воєнні дії, більшість міжнародних санкцій мають економічний ефект, який прямо відображається в міжнародних комерційних стосунках. Складність та розгалуженість системи міжнародних санкцій вимагає подальшого детального дослідження окремих питань їх застосування. Оцінити наслідки впливу міжнародних санкцій на міжнародні комерційні відносини та їх ефективність також можливо лише з часом. Санкційні заходи, які безпосередньо впливають на регулювання міжнародних комерційних відносин, включають обмеження експорту та імпорту, ембарго, секвестр майна, торговельний бойкот, запровадження додаткових тарифів і мит, фінансові санкції та заборони на інвестиції, платежі й переміщення капіталу або відміни тарифних преференцій тощо. Часто засоби економічного тиску поєднуються із суто політичними інструментами, як то заборона видачі осіб іншій державі чи, наприклад, обмеження участі в міжнародних організаціях аж до повного виключення з них. Незалежно від ступеню ефективності міжнародних санкцій, бізнес та фінансовий сектор мають на них реагувати. Найбільші ризики стосуються складнощів або неможливості подальшого виконання вже укладених контрактів, ризиків укладання нових контрактів, якщо контрагент або товар знаходяться в санкційних списках, проблеми вирішення спорів в міжнародному комерційному арбітражі або міжнародному інвестиційному арбітражі та ін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5260
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2022/2(35)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23.pdf370,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.