Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5198
Назва: Проблеми регулювання обмежень щодо діяльності колишніх публічних службовців в Україні
Автори: Кравченко, С. О.
Комашко, В. В.
Ключові слова: колишній публічний службовець
працевлаштування колишніх публічних службовців
відповідальність роботодавців
реєстр колишніх національних публічних діячів
лобістська діяльність
розголошення інформації з обмеженим доступом
Дата публікації: 26-кві-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Кравченко С. О. Проблеми регулювання обмежень щодо діяльності колишніх публічних службовців в Україні / С. О. Кравченко, В. В. Комашко // Публічне управління та митне адміністрування, № 3 (34), 2022. С. 69-77.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№ 3 (34), 2022
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена проблемам регулювання обмежень щодо діяльності колишніх публічних службовців в Україні, серед яких виділено: неоднозначність та звужений підхід у формулюванні заборони на працевлаштування колишніх публічних службовців; однаковий підхід щодо цієї заборони для осіб, що працювали на посадах різних категорій; несформованість організаційно-правового механізму реалізації заборони щодо зазначеного працевлаштування, слабка дієвість цієї заборони; неврегульованість питань лобістської діяльності колишніх посадовців; відсутність відповідальності у досить багатьох випадках за неправомірне використання колишніми посадовцями службової інформації. Для вирішення зазначених проблем обґрунтовано наступні основні рекомендації: – залишити передбачену ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» заборону на працевлаштування лише для колишніх посадових осіб вищого рівня, визначивши їх перелік з використанням поняття «національні публічні діячі»; – встановити, що зазначена заборона стосується юридичних осіб приватного права та ФОП, щодо яких колишні національні публічні діячі приймали будь-які рішення або з якими вони мали службові стосунки під час перебування на посадах; – запровадити механізм компенсаційних виплат колишнім національним публічним діячам на період дії заборони на працевлаштування; – створити спеціальний реєстр колишніх національних публічних діячів з можливістю доступу до нього усіх роботодавців та обов’язком останніх подавати до реєстру дані про прийняття на роботу таких діячів; – запровадити інститут лобістської діяльності шляхом прийняття спеціального закону, в якому передбачити заборону займатися такою діяльністю на встановлений термін для чітко визначеного кола колишніх посадовців; – встановити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу для колишніх публічних службовців за порушення заборони на працевлаштування, а також для роботодавців за прийом на роботу таких осіб; – запровадити окремий вид адміністративної відповідальності для колишніх публічних службовців за розголошення або використання в інший спосіб у своїх інтересах службової інформації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5198
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2022/ №3(34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf385,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.