Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5192
Назва: Теоретичні аспекти стратегічного планування в органах державної влади
Автори: Васільєва, Л. М.
Ключові слова: державне управління
органи державної влади
стратегічне планування
Дата публікації: 26-чер-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Васільєва Л. М. Теоретичні аспекти стратегічного планування в органах державної влади / Л. М. Васільєва // Публічне управління та митне адміністрування, № 3 (34), 2022. С. 27-30.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№ 3 (34), 2022
Короткий огляд (реферат): Наголошено, що використання стратегічного планування та прогнозування для попередження виникнення проблем є одним із базових принципів концепції нового державного менеджменту (new public management). Дана концепція була закладена в основу реформування державного управління в країнах Заходу та пізніше її ідеї поширилися в Україні та активно використовувалися при підготовці та проведенні низки реформ у вітчизняному суспільному секторі. Вихідна передумова стратегічного планування полягає в тому, що довгострокові інтереси сталого розвитку ринкової економіки вимагають використання дієвих важелів державного регулювання економічних та соціальних процесів. Встановлено, що стратегічного планування в органах державної влади це система цілей, інститутів та інструментів управління, що дозволяють спрямувати управлінську діяльність органів державної влади на досягнення довгострокових пріоритетів соціально-економічного розвитку, а також забезпечити необхідні ресурси для досягнення цих пріоритетів, якi вiдпoвiдaють дocягнeнню мiciï, peaлiзaцiï вiдпoвiдниx фyнкцiй, цiлeй тa зaвдaнь. Зазначено, що проблеми, які можуть вплинути на процес стратегічного планування, якщо органи державного управління відмовляться мислити стратегічно та слідувати класичному процесу планування, полягають у тому, що вони точно не зможуть ефективно працювати у сьогоднішньому швидко мінливому середовищі. Розробка стратегії розглядається як формальний та лінійний підхід, заснований на низхідних процесах прийняття рішень, які включають в основному керівництво вищої та середньої ланки, виключаючи нижче керівництво та інші зацікавлені сторони. Проте даний підхід може не забезпечити прихильність і відповідальність за процес стратегічного планування зі сторони нижчого керівництва та інших зацікавлених сторін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5192
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2022/ №3(34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf340,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.