Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5163
Назва: Загальна фізична підготовленість черлідерів на етапі попередньої базової підготовки
Автори: Долбишева, Ніна
Бузоверя, Анна
Луценко, Ірина
Балджи, Ілона
Ключові слова: черлідинг
черлідери
загальна фізична підготовленість
фізичні здібності
шкала оцінювання
етап попередньої базової підготовки
другий рік тренувань
номінації «Cheer All Female»
Дата публікації: 14-кві-2023
Видавництво: Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту
Бібліографічний опис: Долбишева Н., Бузоверя А., Луценко І., Балджи І. Загальна фізична підготовленість черлідерів на етапі попередньої базової підготовки. Спортивний вісник Придніпров’я. Науково-практичний журнал, № 2. 2022. С. 130-139.
Серія/номер: Спортивний вісник Придніпров’я. Науково-практичний журнал;№ 2. 2022
Короткий огляд (реферат): Черлідинг досяг своєї популярності не тільки за кордоном, але і в Україні. Представники Міжнародного олімпійського комітету на 138-ій сесії в Токіо проголосували за визнання Міжнародної спілки черлідингу (ICU) і наразі черлідинг очікує отримання ліцензії МОК щодо включення його до програми Олімпійських ігор. Науковці теорії та методики спортивної підготовки зазначають, що рівень фізичної підготовленості спортсменів у певній мірі впливає на становлення техніки виконання змагальних вправ, вдосконалення технічної майстерності та реалізації її в процесі змагальної діяльності. В системі спортивної підготовки черлідерів існує незначна кількість наукових праць з фізичної підготовки та підготовленості, тому визначення рівня фізичної підготовленості черлідерів на етапі попередньої базовою підготовки та розробки критеріїв оцінки набуває актуальності. Мета дослідження: визначити рівень загальної фізичної підготовленості та розробити критерії їх оцінки для спортсменів-черлідерів 10-11 років, які спеціалізуються в номінації «Cheer All Female» на етапі попередньої базової підготовки другого року тренувань. Матеріал і методи: аналіз науково-методичної літератури та програмно-нормативних документів, контрольне тестування, методи узагальнення та систематизації отриманих результатів, методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 100 спортсменів-черлідерів 10-11 років СК «Angels» (м. Київ), Вищої школи черлідингу (м. Одеса), Всеукраїнського СК «Тріумф» (м. Дніпро) та СК «NRG Sport» (м. Павлоград). Результати. В результаті проведеного педагогічного дослідження вперше було визначено рівень загальної фізичної підготовленості черлідерів 10-11 років. На основі середнього арифметичного показника та сигмального відхилення даних розроблений п’ятирівневий діапазон оцінювання. Порівняльний аналіз отриманих результатів в залежності від функції черлідерів, які виконують на гімнастичному килимі (черлідери-флаєри і черлідери-бази) свідчить про однаковий їх рівень. Висновки. Загальна фізична підготовка є невід’ємною складовою в навчально-тренувальному процесі підготовки черлідерів. Педагогічне дослідження дозволило встановити, що результати загальної фізичної підготовленості за контрольними тестами із суміжних видів спорту (гімнастика спортивна та спортивна акробатика), відповідають «середньому» рівню. Відповідно до розроблених п’ятирівневих шкал оцінювання рівень, спритності, гнучкості, силових та швидкісно-силових здібностей у черлідерів відповідає «середньому» рівню, а швидкісні здібності – рівню «вище за середній».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5163
ISSN: 2071-1476
2071-1506
Розташовується у зібраннях:Кафедра фізичного виховання та спеціальної підготовки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2022-02-15.pdf454,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.