Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5135
Назва: Python для обробки даних і моделювання фінансово-економічних показників
Автори: Чупілко, Т. А.
Ульяновська, Ю. В.
Мормуль, М. Ф.
Лагода, А. Е.
Ключові слова: Python
обробка даних
моделювання
прогнозування
регресійна модель
Дата публікації: 6-кві-2023
Видавництво: Вінницький національний технічний університет
Бібліографічний опис: Чупілко Т. А. Python для обробки даних і моделювання фінансово-економічних показників / Чупілко Т. А., Ульяновська Ю. В., Мормуль М. Ф., Лагода А. Е. // Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія. 2021, № 2. С. 68-77.
Серія/номер: Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія;2021, № 2
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто аспекти ефективної обробки даних. Значна увага приділяється проблемам, що виникають при моде-люванні і прогнозуванні даних та роль досліджень для прийняття рішень. Визначаються етапи роботи з даними та особливості, що є притаманними кожному етапу. Особливе місце у роботі займає опис можливостей програмної обробки даних з використанням мови Python, яка набуває все більшої популярності завдяки простоті, гнучкості, відкритому коду, зручності роботи з даними у різ-них форматах, а також багатьом розробленим пакетам, які сприяють швидкій та ефективній обробці інформації. Розглядаються NumPy, Pandas, які надають структури даних і функції, що дозволяють зробити роботу зі структурованими даними простою і швидкою, найпопулярніший інструмент для візуалізації даних Matplotlib, пакети для різних обчислювальних задач SciPy, Statsmodels, а також пакет, орієнтований на машинне навчання Scikit-learn. Наводиться приклад використання Python для задач митної сфери. Авторами створено програму для розрахунку, в якій використовуються вище зазначені пакети. Будуються регресійні моделі для аналізу поповнення державного бюджету України надхоженнями від митних органів за рахунок ввізного та вивізного мита. Проводиться аналіз моделей на основі економетричних методів моделювання та розраховуються прогнозні оцінки надхо-джень.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5135
ISSN: 1999-9941
2078-6387
Розташовується у зібраннях:Кафедра комп`ютерних наук та інженерії програмного забезпечення

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чупілко Т.А.ІТКІ,Питон 2021, № 2.pdf518,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.