Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4854
Назва: Інтеграція у міжнародних відносинах
Автори: Гірман, А.П.
Ключові слова: міжнародні відносини
міжнародні конфлікти
світова політика
міжнародна інтеграція
держави
громадські організації
Дата публікації: 13-гру-2022
Видавництво: Ужгородський національний університет; Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Гірман А.П. Інтеграція у міжнародних відносинах / А.П. Гірман // Регіональні студії. -2022. -№28. - С. 63-66.
Серія/номер: Регіональні студії;2022 №28
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються питання міжнародного співробітництва. Автор визначає, що конфлікти та співпраця є найбільш суттєвими характеристиками міжнародних відносин, які розглядаються як процес, і є нерозривно зв'язаними сторонами взаємодії їхніх учасників. Зростання взаємозалежності світу, виникнення та загострення глобальних проблем надзвичайно збільшили об'єктивні потреби посилення багатостороннього співробітництва. Акцентовано увагу на те, що у рамках системного підходу співробітництво належить до найважливіших умов функціонування міжнародних систем, що характеризують ступінь їх стабільності. Визначено, що розвиток співпраці між державами та іншими акторами міжнародних відносин сприяв створенню цілої системи міждержавних та недержавних організацій глобального та регіонального рівня. У статті підкреслюється, що у політичному сенсі міжнародна інтеграція є вищою формою співпраці. У процесі політичної взаємодії, в основі якої лежать економічні переваги інтеграції, закладаються основи регіоналізації, що є цілеспрямованим процесом об'єднання національних господарських систем, які мають основи саморегулювання та саморозвитку, закладені сформованими політичними, економічними та правовими зв'язками. Визначено, що політичний рівень міждержавної інтеграції проходить через створення об'єднань держав та узгоджений розвиток їхньої національної політики в економічній сфері. Результатом регіональної інтеграції виступає формування єдиних міждержавних господарських комплексів з єдиними наднаціональними органами управління, загальною валютною системою, загальною соціально-економічною інфраструктурою Автор підкреслює, що створення інтеграційних об'єднань відбувається на договірно-правової основі. Об'єднані спільною ідеєю держави через міждержавні угоди співпрацюють у формі регіональних міждержавних організацій, реалізують всебічно консолідовану політику. Визначальним у розвитку міжнародних відносин є досягнення певного ступеня політичного співробітництва та взаємодії, наявність постійно прогресуючої міждержавної економічної взаємозалежності, еволюція регіональної інтеграції, форсована трансформація національних економік.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4854
ISSN: 2663-6107
2663-6115 (online)
Розташовується у зібраннях:Кафедра міжнародних економічних відносин та регіональних студій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
28_2022Гірман.pdf1,48 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.