Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4804
Назва: Особливості розвитку процесів дифузії інновацій у секторі ІКТ в Україні
Автори: Ханін, І. Г.
Білозубенко, В. С.
Середюк, Т. Б.
Ключові слова: інформаційно-комунікаційні технології
дифузія інновацій
трансфер технологій
цифрова економіка
цифровий розрив
сектор ІКТ
information and communication technologies
diffusion of innovations
technology transfer
digital economy
digital divide
ICT sector
Дата публікації: 8-лис-2022
Видавництво: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Ханін, І., Білозубенко, В., Середюк, Т. Особливості розвитку процесів дифузії інновацій у секторі ІКТ в Україні/ Економічний простір, 2020 (158), 28-37.
Серія/номер: Економічний простір;2020 № 158
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто структурні особливості сектору інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в Україні як основи для появи цифрової економіки та процеси дифузії інновацій (ДІ), які супроводжують її становлення. Розглянуто показники глобальних витрат на ІКТ та глобального ринку послуг із розроблення програмного забезпечення. Проаналізовано показники, які характеризують активізацію процесів дифузії ІКТ у світі, визначено основні проблеми та обмеження їх розвитку. Із метою вироблення рішень стосовно забезпечення ДІ у секторі ІКТ в Україні проведено аналіз досвіду українських стартапів, які вже досягли успіху на світовому ринку, а також найбільш перспективних стартапів. Розглянуто досвід проєктів та компаній групи Noosphere у сфері забезпечення ДІ у секторі ІКТ. Детально досліджено способи, які компанії та проєкти групи Noosphere використовують для отримання і просування технологій. На основі вивчення цього досвіду виділено нові наукові положення забезпечення процесів ДІ. Проведено кластерно-класифікаційний аналіз галузей економіки та регіонів України за показниками використання ІКТ. Виділено ключові показники у визначенні позицій галузей та регіонів у відповідних градаціях таких об’єктів. Проведено параметричний аналіз отриманих результатів, на підставі якого показано наявність цифрового розриву між галузями та регіонами України. Обґрунтовано, що отримані результати формують параметричну карту управління становленням цифрової економіки по галузях та регіонах, а також карту шляхів розвитку ДІ. Проаналізовано, що скорочення цифрового розриву за рахунок міжрегіональної дифузії інновацій вимагає механізмів міжрегіонального співробітництва. На основі зарубіжного досвіду розроблено схему державної підтримки трансферу технологій, яка охоплює весь цикл створення інновації на основі імітації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4804
ISSN: 2224-6290
Розташовується у зібраннях:Кафедра міжнародних економічних відносин та регіональних студій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
593-Текст статті-713-1-10-20201019.pdf400,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.