Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4437
Назва: Перспективи запровадження в Україні обов’язкового досудового вирішення митних спорів перед зверненням до адміністративного суду (іноземний досвід і вітчизняні наукові напрацювання)
Інші назви: The perspectives of the implementation of the compulsory pre-trial resolution of customs disputes before filing a lawsuit to the administrative court in Ukraine (foreign experience and national scientific materials)
Автори: Прокопенко, А. О.
Prokopenko, A. O.
Ключові слова: обов’язкове досудове вирішення митних спорів
митні органи
суб’єкти митних правовідносин
судова система
адміністративне оскарження
митні спори
адміністративний суд
compulsory pre-trial resolution of customs disputes
customs authorities
subjects of customs legal relationships
judicial system
administrative appeal
customs disputes; administrative court
Дата публікації: 10-вер-2021
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Прокопенко А. О. Перспективи запровадження в Україні обов’язкового досудового вирішення митних спорів перед зверненням до адміністративного суду (іноземний досвід і вітчизняні наукові напрацювання) / А. О. Прокопенко // Правова позиція. -2021- № 3 (32). – С. 58 - 61
Серія/номер: Правова позиція;2021- № 3 (32)
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено перспективам запровадження в Україні такого прогресивного інструменту вирішення митних спорів, як обов’язкове досудове вирішення митних спорів. Зокрема, досліджено досвід широкого використання у юридичній практиці зарубіжних країн практики обов’язкового досудового вирішення митних спорів, а також розглянуто позиції вітчизняних та іноземних юристів, у т. ч. і теоретиків, щодо можливого закріплення в законодавстві України обов’язкового досудового вирішення митних спорів у формі, зокрема, адміністративного оскарження перед потенційним зверненням до адміністративного суду. Доведено, що європейські держави успішно використовують такий інструмент у вирішенні митних спорів як їх обов’язкове досудове урегулювання. Аргументи на користь зазначених тверджень підкріплено прикладами моделей нормативного урегулювання процедур адміністративного оскарження рішень, дій і бездіяльності митних органів як способу досудового вирішення митних спорів у іноземних державах із подібними правовими системами. Зокрема, наведено приклади норм законодавчих актів, які встановлюють процедуру обов’язкового досудового вирішення митних спорів у Республіці Литва й у Федеративній Республіці Німеччина. Проведено аналіз таких положень у їх історичній ретроспективі й окреслено можливі наслідки введення подібних приписів у національне законодавство. Запропоновано загальні умови впровадження в юридичну практику України обов’язкового досудового вирішення митних спорів. Сформульовано основні висновки, відповідно до яких запровадження обов’язкового досудового порядку вирішення митних спорів перед зверненням до адміністративного суду зменшить навантаження на судову систему в особі адміністративних судів. Це дозволить зосередити ресурси професійних суддів на розгляді тих категорій справ, які через їхню специфіку і правову природу не можуть бути вирішенні в досудовому порядку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4437
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2021/3(32)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
11 Прокопенко А. О..pdfелектронне видання300,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.