Репозитарiй DSpace

Енергоефективність у проєктуванні та будівництві готельних та ресторанних об’єктів

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Погребняк, А. В.
dc.contributor.author Кучер, М. М.
dc.contributor.author Сабіров, О. В.
dc.contributor.author Гриценко, А. В.
dc.date.accessioned 2025-07-16T05:57:15Z
dc.date.available 2025-07-16T05:57:15Z
dc.date.issued 2025-07-16
dc.identifier.citation Погребняк А. В., Кучер М. М., Сабіров О. В., Гриценко А. В. Енергоефективність у проєктуванні та будівництві готельних та ресторанних об’єктів. Системи та технології. № 1 (69). 2025. С. 300-306. uk_UA
dc.identifier.issn 2521-6643
dc.identifier.uri http://212.1.86.13:8080/xmlui/handle/123456789/7841
dc.description.abstract Розглянуто можливості зниження енергоспоживання та підвищення енергоефективності. Розглянуто теоретичні основи енергоефективності, законодавче обґрунтування впровадження основних принципів енергоефективного господарювання, необхідність використання відновлюваних джерел енергії, інноваційних матеріалів, технологій, систем управління. Розглянуто переваги впровадження «зеленого» дизайну, використання систем рекуперації тепла, сучасних систем освітлення, будівельних матеріалів, автоматизованої системи управління як будівлями готельно-ресторанних закладів у цілому, так і їх окремими системами функціонування. Доведено, що актуальність та необхідність реформування енергетичної системи є чи не першочерговим завданням для держави та приватного бізнесу, що дозволить значно підвищити свої спроможності щодо перспектив мінімізації енергоспоживання, впроваджуючи необхідні заходи з енергоефективності. Метою статті визначено проведення аналізу сучасних тенденцій у сфері енергоефективності будівництва готельних та ресторанних об'єктів, розгляду практичних прикладів і перспектив розвитку в цій галузі та надання пропозицій щодо впровадження розглянутих підходів. Завданнями дослідження виступали: визначення основних принципів енергоефективного проєктування готельних та ресторанних об'єктів; аналіз використання відновлюваних джерел енергії; проведення аналізу щодо використання інноваційних матеріалів та технологій; характеристика застосування «розумних», автоматизованих систем управління будівлями (BMS) готельно-ресторанних закладів; розгляд використання можливостей «зеленого» дизайну; аналіз необхідності проведення енергетичного аудиту задля оцінки енергетичної ефективності споруд. Впровадження сучасних технологій освітлення, теплоізоляції та водовідведення сприяє досягненню високих стандартів енергоефективності, що, своєю чергою, підвищує комфорт та безпеку для гостей готелів та ресторанів. Розвиток енергоефективності у будівництві готельних та ресторанних об'єктів є складним, але перспективним напрямом. Це не лише питання зниження витрат, але й важлива частка глобальної стратегії боротьби зі зміною клімату, що вимагає відповідального ставлення до використання ресурсів та впровадження інноваційних технологій для збереження планети. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Університет митної справи та фінансів uk_UA
dc.subject енергоспоживання uk_UA
dc.subject енергоефективність uk_UA
dc.subject інноваційні технології uk_UA
dc.subject екологічні вимоги uk_UA
dc.subject сертифікація uk_UA
dc.subject стандартизація uk_UA
dc.subject водоспоживання uk_UA
dc.subject утилізація uk_UA
dc.title Енергоефективність у проєктуванні та будівництві готельних та ресторанних об’єктів uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

  • 2025/1(69)
    правонаступник наукового збірника "Вісник Академії митної служби України. Серія: "Технічні науки"

Показати скорочений опис матеріалу