Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Яковлєва-Мельник, Н. Г. | |
dc.contributor.author | Джинджоян, В. В. | |
dc.date.accessioned | 2025-02-12T07:25:46Z | |
dc.date.available | 2025-02-12T07:25:46Z | |
dc.date.issued | 2025-02-12 | |
dc.identifier.citation | Яковлєва-Мельник Н. Г., Джинджоян В. В. Інтеграційний підхід до енергоефективності у проєктуванні та будівництві об’єктів готельно-ресторанного бізнесу. Системи та технології. № 2 (68). 2024. С. 182-189. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2521-6643 | |
dc.identifier.uri | http://212.1.86.13:8080/xmlui/handle/123456789/7087 | |
dc.description.abstract | Стаття присвячена проблемам в сфері гостинності – конкурентоздатності, інвестиційної привабливості, що пов’язані з недостатнім рівнем стійкості, відсутністю гарантій та недотриманням стандартів світового рівня. Авторами дослідження розглянути системи стандартизації та сертифікації різних рівнів, що сьогодні є невід’ємною частиною діяльності учасників ринку гостинності. В статті наведено основні тенденції ринку готельно-ресторанного бізнесу: активне відновлення попиту на послуги гостинності, поєднання роботи на відпочинку («bleisure’ stays»), гіперперсоналізація попиту, турбота про здоров’я, що потребують від учасників галузі додаткових зусиль і коштів. Безперечним підтвердженням якості послуг, управління на підприємстві є дотримання стандартів і норм, показники яких направлені на досягнення цілей сталого розвитку, підприємства, галузі, регіону та країни в цілому. В статті розглянуто особливості стандартів ESRS, IFRS S1 та IFRS S2, набір індикаторів Hotel Sustainability Basics, галузеві критерії GSTC, стандарти ISO. Не втрачають свою актуальність стандарти, завдяки яким контролюється якість в різноманітних сферах уже не одне десятиліття, а також, на вимогу сучасних проблем, розробляються нові. Стандарти IFRS S1 та IFRS S2, що були видані лише минулого року, націлені на дотримання підприємствами курсу досягнення Цілей сталого розвитку. Стандарти покликані сформувати довіру та впевненість у діяльності підприємств, допомогти знайти спільну мову щодо впливу кліматичних ризиків між інвесторами та бізнесами. Авторами наведено основні проблемні моменти процесів стандартизація для українського ринку гостинності та подальші перспективи розвитку галузі. Наголошено, що дотримання стандартів різних рівнів та направленостей закладами гостинності – не лише надає гарантії споживачам, під час прийняття рішення про купівлю послуги, але й виступає гарантом сталості та перспективності для інвесторів, що приймають рішення інвестувати нові проекти готельно-ресторанного бізнесу. Такі кроки допоможуть якнайшвидшому відновленню та сталому розвитку вітчизняних підприємств сфери гостинності, зайняття вигідних конкурентних позицій на світових ринках. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Університет митної справи та фінансів | uk_UA |
dc.subject | стандарти | uk_UA |
dc.subject | стандартизація | uk_UA |
dc.subject | сертифікація | uk_UA |
dc.subject | міжнародна система стандартизації | uk_UA |
dc.subject | іноземні інвестиції | uk_UA |
dc.subject | інвестори | uk_UA |
dc.subject | послуги гостинності | uk_UA |
dc.subject | гостинність | uk_UA |
dc.subject | сталий розвиток | uk_UA |
dc.title | Стандартизація в сфері гостинності – необхідність сучасності й фактор залучення іноземних інвестицій | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |