Репозитарiй DSpace

Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кучер, М. М.
dc.contributor.author Левченко, Г. П.
dc.date.accessioned 2023-11-22T08:52:55Z
dc.date.available 2023-11-22T08:52:55Z
dc.date.issued 2023-11-22
dc.identifier.citation Кучер М. М., Левченко Г. П. Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства. Проблеми економіки, № 2 (48), 2021. С. 144-148. uk_UA
dc.identifier.issn 2311-1186
dc.identifier.uri http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6106
dc.description.abstract Однією із визначальних галузевих особливостей ресторанного бізнесу як складової національного господарства є підвищена чутливість до змін економічної кон’юнктури, зовнішнього середовища й умов функціонування. Урахування абсолютної більшості чинників впливу в процесі формування ресурсного потенціалу є апріорі неможливим, тому необхідним є визначення сукупності тих, які чинять прямий або опосередкований вплив на ресторанний бізнес і ресурсний потенціал зокрема, а також формування системи їх комплексного оцінювання. Метою статті є оцінювання впливу чинників на ресурсний потенціал підприємств галузі ресторанного господарства. Здійснено аналіз макросередовища як зовнішніх чинників опосередкованоо впливу за показниками: ВВП, обсяг інвестицій, індекс споживчих цін, доходи населення. Встановлено дуалістичний характер впливу зовнішніх чинників опосередкованого впливу, які можуть бути як можливостями, так і загрозами для підприємств ресторанного господарства за певними критеріями зовнішньоекономічних обставин. Проведено всебічний аналіз мезосередовища з позиції розподілу чинників впливу на ринкову (кількість суб’єктів господарювання ресторанного господарства; обсяги виробленої та реалізованої продукції; індекси цін на товари та послуги) та ресурсну (фінансові результати галузі ресторанного господарства та сфери послуг; обсяг і структура інвестицій в цю сферу; зайнятість і витрати на працю; обсяги застосування інформаційних технологій) групи. Встановлено наявність і приховані джерела за типами ресурсів. Здійснено синтез напрямів впливу зовнішніх чинників на діяльність підприємств ресторанного бізнесу на основі симбіозу методів PEST-аналізу, SWOT-аналізу, PESTEL-аналізу. Побудовано сукупність напрямів оцінки впливу чинників на формування ресурсного потенціалу підприємства, що передбачає застосування розподільного критерію за напрямом оцінювання зовнішніх чинників опосередкованого впливу. Запропоновано як розподільний критерій загальноекономічний індикатор (ВВП), діапазон значень якого свідчитиме про перехід того чи іншого показника у площину «загрози» або «можливості». uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Науково-дослідний центр індустріальний проблем розвитку НАН України uk_UA
dc.relation.ispartofseries Проблеми економіки;№ 2 (48), 2021
dc.subject ресурси uk_UA
dc.subject потенціал uk_UA
dc.subject чинник впливу uk_UA
dc.subject ресторанне господарство uk_UA
dc.subject аналіз uk_UA
dc.subject оцінювання uk_UA
dc.title Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу