Короткий опис (реферат):
Сфера ресторанних послуг є однією з найбільш чутливих до макроекономічних коливань. Вона
безпосередньо реагує на вимушені простої, зростання цін та тарифів, обмеження та зміну умов
діяльності. Тому пріоритетними стають питання підвищення керованості внутрішніми соціально–
економічними процесами на засадах попереджуючих заходів. Тобто необхідне формування на-
дійного та адекватного потенціалу, який виступатиме страховим механізмом у разі настання кри-
зових, дестабілізуючих обставин. Першочерговими завданнями при цьому є визначення сутності
самого ресурсного потенціалу, структури та відповідності галузевій специфіці.
У статті запропоновано авторський підхід структури ресурсного потенціалу підприємств ресто-
ранного бізнесу, а також розкрито сутність самого поняття «ресурсний потенціал». Понятійно–ка-
тегоріальний апарат потенціалу уточнено на основі компаративного аналізу з урахуванням всього
спектру галузевих та специфічних особливостей ресторанного господарства.
Структура ресурсного потенціалу побудована на засадах процесного та системного підходів ви-
значення ресурсного потенціалу з урахуванням галузевих та специфічних особливостей діяльно-
сті досліджуваних підприємств. Доведено, що ресурсний потенціал є не просто сукупністю ресур-
сів, а складною відкритою системою із внутрішніми взаємозв’язками, на вході якої знаходяться
первинні ресурси, а на виході – похідні (результативні).
Обґрунтовано, що первинні ресурси формуються за об’єктивними обставинами та інтегруються
як із зовнішніх, так і внутрішніх джерел. Як результат акумулювання первинних ресурсів, підпри-
ємство формує безпосередньо ресурсний потенціал в кінцевому вигляді, а саме – похідні ресурси,
які вже розглядатимуться як прямі джерела або засоби вирішення поставлених перед початком
формування ресурсного потенціалу завдань.
Уточнено, що складові системи існують у взаємозв’язку із специфічними інтеграційними напря-
мами діяльності підприємств ресторанного бізнесу, розподіляючись серед них за функціональним
призначенням.