Короткий опис (реферат):
У статті розглянута проблема забезпечення населення України якісною та безпечною рибною продукці-
єю. Проведений порівняльний аналіз вимог щодо вмісту важких металів в Регламенті Комісії ЄС, Державних
стандартах КНР та національних стандартах України. Встановлені відмінності вимог максимально допусти-
мих рівнів основних забруднювачів, а саме ртуті та миш’яку, у рибі та морепродуктах, а також об’єктах, які
підлягають обов’язковому контролю на їх вміст у зазначених технічних регламентах. Зроблений висновок
щодо необхідності якнайшвидшої імплементації міжнародних вимог з безпеки харчової продукції в державні
стандарти України, редагування стандартів, зважаючи на ризики для здоров’я споживачів контамінації сумі-
шами потенційно токсичних елементів; посилення контролю за дотриманням технічних регламентів при ви-
користанні риби та морепродуктів, в тому числі, в закладах ресторанного господарства.