Репозитарiй DSpace

Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Юдіна, О. І.
dc.contributor.author Стеблюк, Н. Ф.
dc.contributor.author Майко, О. В.
dc.contributor.author Зеніна, Д. О.
dc.date.accessioned 2023-08-21T08:41:32Z
dc.date.available 2023-08-21T08:41:32Z
dc.date.issued 2023-08-21
dc.identifier.citation Юдіна О. І. Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат / О. І. Юдіна, Н. Ф. Стеблюк, О. В. Майко, Д. О. Зеніна // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 154-159. uk_UA
dc.identifier.issn 2521-6643
dc.identifier.uri http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612
dc.description.abstract У статті розкриваються підходи до аналізу поточних витрат виробництва та оцінки їх кількісного впливу на ефективність операційної діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери, які є основою для планування та управ-ління ресурсними потенціалами та стійким економічним розвитком суб’єктів господарювання. Основною метою цієї статті є встановлення закономірностей кількісної взаємодії показників ресурсомісткості та ефективності виробни-цтва і визначення ступеня впливу поточних витрат на результат діяльності задля забезпечення можливості управ-ління даними процесами і сталим економічним розвитком підприємств.У даному дослідженні шляхом економіко-математичного моделювання побудовано моделі ефективності виробництва. На основі отриманих математичних рівнянь пояснена закономірності кількісного взаємовпливу факторів виробництва, визначено оцінювальні коефіцієнти розвитку резервів ресурсних потенціалів підприємств готельно-ресторанної сфери. За допомогою обчислених оцінювальних коефіцієнтів встановлено силу опосередко-ваної та прямої дії конкретного виду поточних витрат на ефективність операційної діяльності суб’єкта госпо-дарювання, частки внеску певного факторного параметру в сумарний вплив всіх факторів, можливості зростання доходу за рахунок розвитку ресурсних потенціалів. Шляхом інтерпретації отриманих в ході аналізу коефіцієнтів запропоновано математичну формулу для розрахунку резервів економічного розвитку закладів ресторанного госпо-дарства, які дозволяють встановити ступінь зростання прибутку за рахунок зміни обсягу певного ресурсу (виду поточних витрат) з урахуванням частки його внеску в інтегровану дію факторів. Розроблені моделі й коефіцієнти є підґрунтям для здійснення процесу управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери шляхом планування результатів операційної діяльності, відсоткової зміни показників ефективності та еконо-мічного зростання суб’єктів господарювання.Отже, на основі побудованих в ході аналізу економіко-математичних моделей ефективності виробничої діяльно-сті закладів готельно-ресторанного господарства розраховані коефіцієнти економічного зростання і резервного роз-витку, визначено диференційований та інтегрований вплив поточних витрат на загальний результат, запропоновані підходи для визначення напрямів економічного зростання та управління сталим розвитком підприємств. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Університет митної справи та фінансів uk_UA
dc.relation.ispartofseries Системи та технології;№ 1 (65), 2023
dc.subject економіко-математичні моделі uk_UA
dc.subject оцінювальні коефіцієнти uk_UA
dc.subject аналіз uk_UA
dc.subject підприємство uk_UA
dc.subject ефективність uk_UA
dc.subject готельно-ресторанна сфера uk_UA
dc.subject поточні витрати uk_UA
dc.subject потенціал ресурсів uk_UA
dc.subject сталий економічний розвиток uk_UA
dc.title Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

  • 2023/1(65)
    правонаступник наукового збірника "Вісник Академії митної служби України. Серія: "Технічні науки"

Показати скорочений опис матеріалу