dc.contributor.author |
Юдіна, О. І. |
|
dc.contributor.author |
Стеблюк, Н. Ф. |
|
dc.contributor.author |
Майко, О. В. |
|
dc.contributor.author |
Зеніна, Д. О. |
|
dc.date.accessioned |
2023-08-21T08:41:32Z |
|
dc.date.available |
2023-08-21T08:41:32Z |
|
dc.date.issued |
2023-08-21 |
|
dc.identifier.citation |
Юдіна О. І. Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат / О. І. Юдіна, Н. Ф. Стеблюк, О. В. Майко, Д. О. Зеніна // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 154-159. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
2521-6643 |
|
dc.identifier.uri |
http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5612 |
|
dc.description.abstract |
У статті розкриваються підходи до аналізу поточних витрат виробництва та оцінки їх кількісного впливу на ефективність операційної діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери, які є основою для планування та управ-ління ресурсними потенціалами та стійким економічним розвитком суб’єктів господарювання. Основною метою цієї статті є встановлення закономірностей кількісної взаємодії показників ресурсомісткості та ефективності виробни-цтва і визначення ступеня впливу поточних витрат на результат діяльності задля забезпечення можливості управ-ління даними процесами і сталим економічним розвитком підприємств.У даному дослідженні шляхом економіко-математичного моделювання побудовано моделі ефективності виробництва. На основі отриманих математичних рівнянь пояснена закономірності кількісного взаємовпливу факторів виробництва, визначено оцінювальні коефіцієнти розвитку резервів ресурсних потенціалів підприємств готельно-ресторанної сфери. За допомогою обчислених оцінювальних коефіцієнтів встановлено силу опосередко-ваної та прямої дії конкретного виду поточних витрат на ефективність операційної діяльності суб’єкта госпо-дарювання, частки внеску певного факторного параметру в сумарний вплив всіх факторів, можливості зростання доходу за рахунок розвитку ресурсних потенціалів. Шляхом інтерпретації отриманих в ході аналізу коефіцієнтів запропоновано математичну формулу для розрахунку резервів економічного розвитку закладів ресторанного госпо-дарства, які дозволяють встановити ступінь зростання прибутку за рахунок зміни обсягу певного ресурсу (виду поточних витрат) з урахуванням частки його внеску в інтегровану дію факторів. Розроблені моделі й коефіцієнти є підґрунтям для здійснення процесу управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери шляхом планування результатів операційної діяльності, відсоткової зміни показників ефективності та еконо-мічного зростання суб’єктів господарювання.Отже, на основі побудованих в ході аналізу економіко-математичних моделей ефективності виробничої діяльно-сті закладів готельно-ресторанного господарства розраховані коефіцієнти економічного зростання і резервного роз-витку, визначено диференційований та інтегрований вплив поточних витрат на загальний результат, запропоновані підходи для визначення напрямів економічного зростання та управління сталим розвитком підприємств. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Університет митної справи та фінансів |
uk_UA |
dc.relation.ispartofseries |
Системи та технології;№ 1 (65), 2023 |
|
dc.subject |
економіко-математичні моделі |
uk_UA |
dc.subject |
оцінювальні коефіцієнти |
uk_UA |
dc.subject |
аналіз |
uk_UA |
dc.subject |
підприємство |
uk_UA |
dc.subject |
ефективність |
uk_UA |
dc.subject |
готельно-ресторанна сфера |
uk_UA |
dc.subject |
поточні витрати |
uk_UA |
dc.subject |
потенціал ресурсів |
uk_UA |
dc.subject |
сталий економічний розвиток |
uk_UA |
dc.title |
Управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанної сфери на основі аналізу поточних витрат |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |