Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6092
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorВишнікіна, О. В.-
dc.contributor.authorЛихолат, О. А.-
dc.contributor.authorСабіров, О. В.-
dc.date.accessioned2023-11-16T08:43:11Z-
dc.date.available2023-11-16T08:43:11Z-
dc.date.issued2023-11-16-
dc.identifier.citationВишнікіна О. В., Лихолат О. А., Сабіров О. В. Оптимізація методу аналізу фосфатів для контролю безпечності та якості харчових продуктів. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 1 (5) 2022. С. 5-9.uk_UA
dc.identifier.issn2709-9776-
dc.identifier.urihttp://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/6092-
dc.description.abstractУ зв’язку з широким використанням фосфатів та їх похідних у харчовій промисловості визначення їх концентрацій набу- ває особливого значення. Однак їх надмірне споживання, що впливає на гомеостаз організму, може призвести до токсичності фосфатів, наприклад до мінеральних і кісткових розладів, пов’язаних із хронічними захворюваннями нирок і серцево-судин- ними катастрофами. Проблеми з використанням (полі)фосфатів стосуються як аналітичних, так і законодавчих питань, таких як: (1) їх пряме виявлення; (2) надмірне додавання, що змінює сприйняття свіжості та вводить споживачів в оману; (3) неконтрольоване вживання, що збільшує вагу харчових продуктів; (4) застосування в продуктах, де вони не дозволені; та (5) відсутність вказівок на етикетці. Швидкий аналіз на конденсовані фосфати потрібен для виявлення незаконної фальси- фікації перероблених продуктів, таких як риба та оброблені морські продукти, м’ясні та молочні продукти. Аналіз об'єктів, що містять фосфор, здійснюють спектроскопічними методами, зокрема, спектрофотометрією. Вони мають високу селек- тивність, зручні у використанні, дають точні результати. Однак, визначення фосфатів в присутності деяких багатоза- рядних іонів, таких як вольфрам, титан, хром та ін., може давати хибні результати. Мета роботи полягала у підвищенні чутливості та селективності методу спектрофотометричного визначення фосфору з використанням ряду різних лігандів фосфору для кількісного визначення в широкому діапазоні (полі)фосфат-аніонів у різних харчових продуктах. Було оптимі- зовано аналітичний метод із застосуванням спектрометрії для швидкого та селективного виявлення конденсованих фосфа- тів у різних видах харчових продуктів на основі застосування гетерополікомплексів для реалізації реакції ампліфікації, що підвищує чутливість визначення в спектрофотометрії, атомно-абсорбційному аналізі та інших методах. Цю аналітичну процедуру пропонується застосовувати для кількісного визначення в широкому діапазоні для профілювання (полі)фосфат- аніонів у різних харчових продуктах, щоб отримати більш вичерпну інформацію про присутність добавки на рівні слідів. Ця методика може бути запропонована уповноваженим установам як валідований метод, що відрізняється високою чут- ливістю, вибірковістю та повторюваністю порівняно з існуючими, для підтримки виявлення незаконної підробки харчових продуктів (полі)фосфатами.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнновації та технології в сфері послуг і харчування;1 (5) 2022-
dc.subjectпродукти харчуванняuk_UA
dc.subject(полі)фосфатиuk_UA
dc.subjectгетерополікомплексиuk_UA
dc.subjectспектрофотометричний методuk_UA
dc.subjectселективність методикиuk_UA
dc.titleОптимізація методу аналізу фосфатів для контролю безпечності та якості харчових продуктівuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
36-Текст статті-33-2-10-20230329.pdf381,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.