Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5623
Назва: Нівелювання електромагнітної вразливості інформації з обмеженим доступом
Автори: Тарасенко, Ю. С.
Ключові слова: ризик
об’єкт критичної інфраструктури
изик-інформаційна безпека
дрон
електромагнітна вразливість
Дата публікації: 21-сер-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Тарасенко Ю. С. Нівелювання електромагнітної вразливості інформації з обмеженим доступом / Ю. С. Тарасенко // Системи та технології, № 1 (65), 2023. С. 60-66.
Серія/номер: Системи та технології;№ 1 (65), 2023
Короткий огляд (реферат): У статті представлено огляд досліджень, присвячених ухваленню рішень з позицій ризик-інформаційної безпеки сукупності об’єктів критичної інфраструктури. На даний час, що характеризується неминучістю наступаючих гаря-чих фаз інформаційних війн, аспекти безпеки проявляються в усіх сферах соціуму: від побутових до науково-виробничих, де домінуючою прийнято вважати безпеку держави, суспільства, людини. У такому контексті значимість оцінювання стану безпеки будь-яких сучасних об’єктів, перш за все критично важливих об’єктів з їх інформаційними інфраструк-турами, забезпеченням повноти та достовірності інформації у задіяних комп’ютерних мережах з засобами обчислю-вальної техніки, завжди актуальна і необхідна, Загрози інформаційним ресурсам необхідно розглядати як потенційно можливі випадки антропогенного, техногенного або природного (стихійного) характеру, що можуть спричинити небажаний вплив на інформаційно-телекомунікаційну систему. Проведено аналіз потенційних джерел електромагніт-ної вразливості інформації, оброблюваної засобами обчислювальної техніки. Деталізовано потенційні варіанти витоку інформації за рахунок небажаних електромагнітних впливів (випромінювань і наведень) типу паразитних електромаг-нітних випромінювань та наведень. Розглянуто перспективні захисні заходи щодо нівелювання таких впливів у вигляді створення режиму безеховості та додаткового екранування, які забезпечують мінімізацію негативних наслідків на достовірність, цілісність і конфіденційність інформації, оброблюваної засобами обчислювальної техніки. Запропоно-вано технологію оцінки паразитних випромінювань за межами контрольованої зони об’єкта засобами обчислювальної техніки як для випадку мобільної (за допомогою дронів) її реалізації, так і для стаціонарних варіантів використання контрольно-вимірювальної апаратури з автоматичною індикацією сигналу тривоги про перевищення допустимого рівня витоку паразитних електромагнітних випромінювань. У частині, що стосується витоку інформації технічними каналами об’єкта інформатизації, можна значно нівелювати електромагнітні вразливості службової інформації, що виникають під час роботи засобів обчислювальної техніки, реалізуючи відповідні заходи протидії щодо недостатнього екранування, побічних електромагнітних випромінювань та наведень, та несанкціонованого використання у засобах обчислювальної техніки високочастотного опромінення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5623
ISSN: 2521-6643
Розташовується у зібраннях:2023/1(65)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
107-Текст статті-200-1-10-20230714.pdf646,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.