Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5360
Назва: Структурно-функціональна характеристика державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури в Україні
Автори: Страхніцький, Я. О.
Ключові слова: критична інфраструктура
захист критичної інфраструктури
державна політика
ризики
структурно-функціональна характеристика
інституційне забезпечення
превентивні заходи
Дата публікації: 24-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Страхніцький Я. О. Структурно-функціональна характеристика державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури в Україні / Я. О. Страхніцький // Публічне управління та митне адміністрування, № 4 (35), 2022. С. 112-117.
Серія/номер: Публічне управління та митне адміністрування;№ 4 (35), 2022
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано процеси реалізації державної політики у сфері захисту об’єктів критичної інфраструктури на основі чого визначено два ключові ієрархічно пов’язані рівні управління. Дієвість архітектури державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури пропонується визначати на підставі оцінки «зрілості» механізмів державного управління сектором за певними критеріями, особливо в частині його спроможності оперативно реагувати на кризові ситуації. Здійснено оцінку структурно-функціональних особливостей державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури в Україні, відповідно до обраного алгоритму. Здійснено аналіз нормативно-правової база та інституційних аспектів державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури в Україні. Зазначається, що знаковою подією у сфері захисту критичної інфраструктури стало прийняття Закону України «Про критичну інфраструктуру», яким ідентифіковано основних суб’єктів формування та реалізації державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури. Відзначено що суб’єктний склад даного напрямку варто розмежувати на суб’єктів відповідальних за формування та реалізацію державної політики та суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури. У межах даної структурно-функціональної області визначено квадрокомплекс функціонуючих систем реагування. Акцентовано увагу, що ефективний захист критичної інфраструктури в Україні при надзвичайних ситуаціях та терористичних загрозах неможливий без посилення на державному рівні активності у напрямку проведення регулярних міжсекторальних навчань із оперативного реагування на надзвичайні ситуації на об’єктах критичної інфраструктури. Основною метою даних заходів визначено підвищення рівня міжвідомчої взаємодії для попередження диверсійно-терористичних загроз. Пропозицію віднесено до категорії превентивних та антикризових заходів державної політики у сфері захисту найважливіших об’єктів критичної інфраструктури.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5360
ISSN: 2310-9653
Розташовується у зібраннях:2022/ №4(35)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
17.pdf368 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.